זה שיר פרידה, אז בוא ורק תגיד שלום. טורניר הרולאן גארוס היוקרתי יוצא לדרך, לעוד שבועיים גדושים ומעניינים של טניס על משטח החימר בפאריס, אבל הוא קודם כל יהיה בסימן המלך הבלתי מעורער של הגראנד סלאם – רפאל נדאל, עבורו זו תהיה הופעת הפרידה מהתחרות בה הבריק אינספור וסיים כמנצח בלא פחות מ-14 פעמים.
באופן כמובן לא מפתיע ובגילו הלא צעיר, נדאל שיחגוג במהלך השבועיים הללו את יום הולדתו ה-38, ינסה להיפרד מפאריס בצורה הטובה ביותר. גם אם מצבו הפיזי לא טוב, הוא לא בכושר ומאוד מאוד חלוד אחרי היעדרויות חוזרות ונשנות, ברור לכולם שמלך החימר ייתן, כרגיל כמובן, את כל כולו כדי לנסות ולשים את ידו על גראנד סלאם מספר 23 בקריירה הפנומנלית.
רפא חזר לחימר לא מזמן אחרי שנתיים בהן לא דרך על המשטח שהוא כל כך אוהב ושנים על גבי שנים עשה עליו ככל העולה על רוחו. מטורניר המאסטרס ברומא הוא נפרד בצורה מתסכלת ביותר עם התפרקות מול הוברט הורקאש, שהוא רחוק מלהיות איזה שחקן טניס יוצא דופן. לאור כושרו ומצבו, נדאל באופן חריג גם לא מגיע לפאריס כפייבוריט הברור.
בכל אופן, את השור ממיורקה אף פעם להספיד על החימר, אבל זכייה שלו גם כאן השנה תהיה באמת יוצאת דופן ומפתיעה ביותר, וזה ממש לא בגלל איכות היריבים טובים ככל שיהיו, כי אם רפא כשיר ובכושר אף אחד לא יכול לעצור אותו, גם לא נובאק ג’וקוביץ’ הגדול בשיא שלו.
אגב, ההגרלה סידרה לנדאל פתיחה קשה ביותר – מול אלכסנדר זברב המוכשר כבר בסיבוב הראשון. הפעם האחרונה שהשניים נפגשו הייתה לפני שנתיים באותו חצי גמר, כשזברב היה בדרך לניצחון, אך נפצע בצורה מחרידה ברגלו ורפא המשיך עד לזכייה הנוספת בגביע שהוא מכיר הכי טוב בהיסטוריה של הענף.
רק לאחרונה הספרדי שיתף: “אני לעולם לא מוותר מראשי, גם אם אני יודע שהסיכוי שלי לנצח לא גבוה, כל עוד יש אפילו 0.001% צ’אנס לנצח יריב, אעלה ואתן את כל כולי”. ציטוט שמראה עד כמה גדול רפא נדאל ולפחות בעשורים הקרובים הוא יישאר מלך החימר הבלתי מעורער וכנראה שהרבה מעבר לכך. ועדיין יהיו גם כמה וכמה יריבים מסביב, שכל אחד ינסה להשיג בדרכו שלו את המייג’ור הנוצץ בפאריס. בראש ובראשונה כמובן הג’וקר הסרבי. נולה אמנם במצב פיזי טוב יותר, אבל גם הוא רחוק מאוד משיאו.
באופן חריג ביותר הסרבי עדיין ללא תואר ב-2024, הוא רשם הפסדים מביכים ומפתיעים, עשה שינויים בצוות שלו, לא נראה כשיר לגמרי ומשדר המון המון לחץ. הסרבי, שעלול לאבד את המקום הראשון בסיום התחרות בפאריס, איכזב בכל המאסטרס האחרונים. אפשר להפסיד ונולה, הזוכה מהשנה שעברה חשוב להזכיר, כבר הפסיד כמה וכמה פעמים במהלך הקריירה, אבל היכולת נראית כ”כ רחוקה ולא מוכרת מהסרבי המוכר והאיכותי שהתרגלנו לראות במשך שנים רבות.
רגע לפני התחרות בפאריס נובאק המריא לז’נבה כדי להחזיר מעט מהביטחון בטורניר קטן וצנוע על סך 250 נקודות דירוג, אולם גם שם הסרבי לא היה בכיוון, הודח בחצי הגמר אחרי סט שלישי, מכריע ומשפיל מול תומאס מאצ’ק עם 1:6. נובאק בלחץ עצום ובכושר נוראי, בכל אופן אם שניהם יתעלו שוב במעמדים הללו, ההגרלה סידרה כך שנובאק ורפא האגדיים יכולים להיפגש רק בשלב חצי הגמר.
קרלוס אלקראס, שטרם זכה ברולאן גארוס, ינסה גם הוא להניף בסיום התחרות, אבל הוא מתמודד עם מספר פציעות בחודשים האחרונים. הספרדי הצעיר והמוכשר לקח את האינדיאן וולס, אבל לא כל כך איתנו מאז החלה עונת החימר – לקח חלק רק במאסטרס במדריד והפסיד ברבע הגמר לאנדריי רובלב. קשה לדעת איך אלקראס מגיע, כי אם הכל מסתדר לו בראש הוא בהחלט יכול לזכות, בוודאי שאין הפעם אף יריב דומיננטי במיוחד.
זה יהיה אחד הטורנירים הכי פתוחים שהיו בשנים האחרונות בפאריס, כולם אמנם כאן, אבל לא ממש כאן. גם יאניק סינר, השחקן הטוב בעולם כרגע שרחוק מאוד מלהיות עילוי על החימר, בהחלט יכול לעשות את זה ולהפתיע בטורניר שכנראה גם הוא לא ציפה שייזכה בו, אבל חזון למועד. אגב, גם סינר חוזר מפציעה, פרש לאחרונה מרבע גמר טורניר מדריד, וגם כשירותו בגדר חידה גדולה. אגב, סינר ואלקראס עתידים להיפגש בחצי הגמר, אם וכאשר.
כאמור, זה צפוי להיות הטורניר הכי פתוח שיכול להיות, כל הגדולים והפייבוריטים הבכירים יותר, או רחוקים משיאם או מתמודדים עם פציעות כאלה ואחרות. יש כמובן את קספר רוד שזכה השנה בטורניר ברצלונה על סך 500 נקודות, ומגיע כפיינליסט השנתיים האחרונות שמקווה לעשות עוד צעד קדימה, וזה יהיה הצעד הכי גדול ומתוק שהוא יכול לעשות בקריירה שלו בשלב זה.
אלכסנדר זברב, שזכה ברומא (יפגוש את רפא בפתיחה), וסטפנוס ציציפאס, הניף שוב במונטה קרלו, גם יהיו שם, ומקווים סוף סוף לנפץ את התקרה הקשה כ”כ שלהם. שניהם שחקנים טובים, שניהם מוכשרים, שניהם עוצמתיים, וגם זזים היטב על החימר, אולי זה יספיק הפעם אחרי שנים של אכזבות? הבור שנוצר להם בהחלט מאפשר את זה, יכול להיות שהפעם אחד מהם כן יידע לקחת ולעשות את השדרוג המנטלי, כי אצל שניהם הקושי בעיקר בראש ופחות עם המחבט.
שוב: הכל תלוי אך ורק באיגה שפיונטק, תמשיך את הרצף?
במעבר לנשים, שם יש פייבוריטית אחת ברורה וגדולה וקוראים לה איגה שפיונטק. הפולנייה, שזכתה בתואר שם בשנתיים האחרונות, מתכוונת להסתער על מייג’ור מספר 5 בקריירה. המדורגת ראשונה בעולם הגיעה לפאריס בכושר יוצא מן הכלל – זכתה בטורנירים במדריד וברומא, ובשניהם היא עשתה זאת על חשבון ארינה סבאלנקה הבלארוסית, מי שפייבוריטית לזכייה בתואר אחריה.
במדריד הקרב בגמר הלך שם ממש צמוד ושקול, שפיונטק ניצחה בתום 3 מערכות, אך ברומא זה כבר הלך עבורה הרבה יותר קל עם 2:6, 3:6. כל תוצאה אחרת מלבד ניצחון נוסף של הפולנייה והמשך הרצף עם מייג’ור שלישי בפאריס תהווה הפתעה גדולה, ולא משנה בכלל זהות היריבה. הבלארוסית מצדה תקווה להשיג ניצחון חמישי על היריבה הגדולה, אם וכאשר שתיהן יגיעו כמובן לגמר המצופה ב’פיליפ שאטרייה’.
טוב, אז זה בעיקר ארינה ואיגה, אבל לא רק. קוקו גוף, הכוכבת האמריקאית, חולמת על גראנד סלאם שני בקריירה. ב-2022 היא נוצחה בגמר ואולי הפעם היא כן תצליח לתקן ולהדהים. ברומא היא הפסידה לפולנייה בחצי הגמר, במדריד היא הודחה כבר בסיבוב השלישי. לחלום תמיד מותר, אבל חלום אמריקאי לא נראה שנקבל כאן על אדמת צרפת.
גם ילנה ריבאקינה תהיה שם, הקזחית שהגיעה לגמר לפני שלוש שנים וכבר עשתה את שלה עם זכייה בווימבלדון לפני שנתיים, יכולה רק להרוויח בטורניר הזה. ריבאקינה חוזרת למגרשים אחרי שנעדרה מהמאסטרס ברומא בעקבות מחלה. אונס ג’אבור הטוניסאית, מי שהפכה בשנים האחרונות ללוזרית הגדולה של הענף, עדיין חולמת ומתפללת לתואר גראנד סלאם ראשון בקריירה.
הטוניסאית אמנם 9 בעולם ועתידה להגיע לשלבים המאוחרים, אבל היא מעולם לא הבריקה על החימר וגם נמצאת בכושר רע. ניחוש שלי? מודחת בשלב די מוקדם ומסיימת עוד גראנד סלאם, כשהלחץ על הגב רק הולך וגדל. ב-2021 מריה סקארי הגיעה עד לחצי הגמר בפאריס, אבל לא נראה שהשנה היא תצליח לשחזר זאת בעיקר לאור העובדה שמאז האינדיאן וולס היא די נעלמה ומציגה יכולת כלל לא מרשימה.
מרקטה וונדרוסובה הודחה ב-2019 בחצי הגמר, היא כן יכולה להתעלות על המשטח האדום, אבל עם היכולת שהראתה במדריד וברומא זה נראה כמו חלום מאוד רחוק ולא מציאותי. אפשר להמשיך עם עוד שמות, אבל שוב בסוף הכל יקום ויפול על שפיונטק, אם היא תביא אפילו 70% מהיכולת שלה זה יספיק לשושלת אדומה-לבנה בפאריס.
ואי אפשר לסיים בלי נגיעה על הכסף והפרסים. גם השנה יש עלייה, כשהפעם סה”כ הפרסים יעלו בלא פחות מ-7.8% בהשוואה ל-2023 והסכום הכולל יעמוד על 53.5 מיליון אירו. המנצח והמנצחת יכניסו לכיסם 2.4 מיליון אירו, הפיינליסטים 1.2. גם במוקדמות לשחקנים שיותר מתקשים לשרוד מקצועית נקרא לזה כך יש עלייה בסכומים, מי שיפסיד בסיבוב המוקדמות הסופי יקבל 41 אלף אירו, בהשוואה ל-34 אלף בשנה שעברה.