יום שני, 20.01.2025 שעה 11:01

אגדת דשא: עלייתה, נפילתה ותקומתה של סרינה

ווימבלדון קרב, ואיתו אחד הקאמבקים המיוחלים בטניס. מהגזענות בתחרויות, דרך 13 זכיות בגראנד סלאם ועד לתסחיף הריאתי. סיפורה של גיבורה

|
סרינה. ושוב איתכם (GettyImages)
סרינה. ושוב איתכם (GettyImages)

טורניר ווימבלדון המסרותי ייצא לדרך בשבוע הבא. רפאל נדאל, רוג'ר פדרר, נובאק ג'וקוביץ' וחבריהם לטורניר הגברים יעלו על הדשא המוריק ויספקו לנו פעם נוספת קרבות עיקשים וטניס משובח בדרך אל התואר בטורניר הגראנד סלאם היוקרתי ביותר. מלבדם, תעלה על אותו דשא גם אחת, אלופת הטורניר ארבע פעמים ואלופת השנה שעברה, סרינה וויליאמס שמה. בכל שנה רגילה הנתון הזה הוא חסר משמעות וברור מאליו - מעבר לכך, רגילה וויליאמס להגיע לכל תחרות בתור הפייבוריטית הגדולה, אך השנה שעברה על סרינה מאז טורניר ווימבלדון האחרון היא הכל חוץ מרגילה.

הדרך למעלה
את השם וויליאמס כל חובב ספורט ממוצע ואף פחות מכך, מכיר. האחיות לבית וויליאמס, ונוס וסרינה, הן השחקניות החמות של עולם טניס הנשים בעשור האחרון, וזכו ביחד ולחוד בכל תואר אפשרי. השתיים דורגו במשך זמן רב במקומות הראשון והשני של הסבב. לא פעם זכייה בטורניר גראנד סלאם נקבעה במשחק ביניהן. בסך הכל נפגשו השתיים 23 פעמים ויחס הניצחנות עומד על 10:13 לטובתה של סרינה, כולל ניצחונות בארבעת המפגשים האחרונים.

סרינה היא הצעירה מהאחיות. היא נולדה ב-26 בספטמבר 1981 במישגן שבארה"ב, והתחילה לשחק טניס כבר כשהייתה בת חמש. היא ואחותה הגדולה התאמנו תחת הדרכתם של הוריהן, וכשהייתה סרינה בת תשע עברה המשפחה לפלורידה כדי שהשתיים יוכלו להירשם לאקדמיית הטניס של ריק מאסי. בגיל עשר נרשמה עצירה קלה בהתקדמותן המקצועית כשאביהן, ריצ'רד וויליאמס, הפסיק לשלוח אותן לתחרויות הלאומיות. הטענה הרשמית הייתה שהוא רוצה שיתרכזו יותר בלימודים, אך על פי פרסומים התלונן האב על יחס גזעני מצד הורי הטניסאיות הלבנות. באותה תקופה דורגה סרינה במקום הראשון בדירוג השחקניות של פלורידה עד גיל עשר ומאזנה עמד על 3:46 מדהים. מאז שנת 1995 מתאמנות האחיות ווליאמס אצל אביהן, וכשנשאלה סרינה על דרך האימון יוצאת הדופן אמרה: “כל אחד עושה דברים שונה. אני חושבת שוונוס ואני ניסינו דרך אחרת וזה הצליח".

ריצ´רד וויליאמס (GettyImages)
ריצ´רד וויליאמס. מנווט את הקריירה, לטוב ולרע (GettyImages)
 

את תחילת הקריירה המקצוענית בסבב ה-WTA עשתה סרינה במשחק במוקדמות טורניר בקיובק סיטי בו הפסידה בתוך פחות משעה, כשהייתה בת 13 בלבד. השתתפותה הראשונה בגראנד סלאם הייתה באליפות אוסטרליה הפתוחה בשנת 1998, בה הדיחה בסיבוב הראשון את המדורגת שישית, אירנה ספירלי, אך נעצרה סיבוב אחד לאחר מכן ע"י לא אחרת מאשר אחותה הגדולה, ונוס וויליאמס.

את הפריצה הגדולה ביצעה סרינה בשנים 2002 ו-2003, אז עשתה את מה שמכונה "סרינה סלאם", זכייה בארבעת הטורנירים הגדולים ברצף. באותה תקופה שיחקה סרינה את הטניס הטוב בקריירה שלה. את ההרצף המרשים, סיימה באליפות אוסטרליה הפתוחה ואת שנת 2003 סיימה סרינה בניצחון על אחותה הגדולה בגמר טורניר ווימבלדון. בסוף אותה שנה הושוותה סרינה לענקיות הענף שזכו גם הן בארבעת הסלאמים ברציפות: שטפי גראף הגרמניה, מרגרט קורט האוסטרלית, מוריון קונולי האגדית והגדולה מכולן מרטינה נברטילובה. סרינה עצמה התייחסה להשווה המחמיאה ואמרה: "אינני מאמינה שהגעתי למצב שמשווים אותי לשחקניות הענקיות האלה. עוד לא הגעתי לאן שהן הגיעו ואני לא יודעת אם אעשה זאת, אבל רק להיות בקטגוריה שלהן ולזכות בארבעת התארים ברציפות זו הגשמת חלום עבורי". עד כה ברשותה של סרינה 13 תארי גראנד סלאם בטורנירי היחידים, 12 בטורנירי הזוגות ו-37 תארים באופן כללי.

 
 העיקר שחזרתי להתחרות לאחר שכבר חשבתי שלא אעשה זאת יותר לעולם 
 
 
 

הדרך למטה
השנה המוזרה והקשה של סרינה וויליאמס החלה במסעדה בגרמניה, אז דרכה האמריקאית על שבר זכוכית, נחתכה באופן קשה ברגלה ונזקקה לשני ניתוחים ולזמן החלמה ארוך. לאחר שבעה חודשים, כשכבר נראה היה שתחזור אוטוטו לסבב הגיעה הבשורה הקשה באמת: וויליאמס הובהלה למחלקת החירום של בית חולים בלוס אנג'לס כשהיא סובלת מתסחיף ריאתי (Pulmonary Embolism) ונשקפת סכנה לחייה.

ריאה (רויטרס)
ריאה מפלסטיק. כאן התחיל הבלאגן (רויטרס)
 

ההגדרה הרפואית לתסחיף ריאתי היא "חסימה של העורק הריאתי או אחד מענפיו, בדרך-כלל ע"י קריש דם שמקורו בפקקת וריד בוורידי הרגליים". התופעה נגרמת בדרך כלל כתוצאה מקריש דם ברגל, הזורם עם הדם אל הריאות, ושם נתקע וגורם למוות של הרקמות. קריש הדם יכול להיווצר מכמה סיבות ואצל וויליאמס הוא נגרם, ככל הנראה, כתוצאה מהניתוחים שעברה ברגלה כדי לטפל בפציעה קודמת. למזלה של סרינה התגלתה הבעיה בזמן - היא הובהלה לבית החולים וכך לא נגרם נזק גדול שהיה משבית את הסופרסטארית לזמן ארוך הרבה יותר.

לאחר השיחרור מבית החולים יצאה ווליאמס בהודעה רשמית ואמרה: "זו היתה חוויה מפחידה, קשה ומאכזבת עבורי, אך כעת אני בבית ומנסה להחלים במהרה בעזרת רופאי. אני מתפללת שהסיפור הזה יהיה מאחוריי. למזלי, קלטנו את האירוע הזה בזמן".

ימים ספורים לאחר מכן, ולאחר שאינספור מעריצים ואוהדים דאגו לכוכבת שלהם, כתבה סרינה בבלוג האישי שלה: "אני המומה מכמות התמיכה ומכמות האהבה לה אני זוכה. אני כל כך אוהבת את המשפחה, החברים והמעריצים שמקיפים אותי בכל כך הרבה אהבה. אני מרגישה יותר ממבורכת שיש לי תמיכה כזו".

התקומה
משחקה הרשמי האחרון של וויליאמס היה בשבוע שעבר בטורניר איסטבורן, אך לפני כן נעדרה האמריקאית מהמגרשים במשך שנה והמשחק האחרון שלה היה בגמר טורניר ווימבלדון 2010, אז ניצחה את ורה זבונרבה וזכתה פעם נוספת בתואר החשוב. באותה תקופה דורגה וויליאמס במקום הראשון בעולם, הציגה יכולת כללית מדהימה ונראתה בדרך לכבוש את העולם הטניס פעם נוספת.

ונוס וסרינה בפוזה מוכרת על הדשא של ווימבלדון (רויטרס)
ונוס וסרינה בפוזה מוכרת על הדשא של ווימבלדון (רויטרס)
 
למרות ההדחה כבר בסיבוב השני בטורניר איסטבורן, חזרתה לסבב ה-WTA של וויליאמס עלולה לגרום לאי נחת אצל לא מעט טניסאיות. סרינה ניצחה בסיבוב הראשון של הטורניר לאחר שכבר הייתה בפיגור מערכה ותוך הצגת משחק לחימה ויכולת שהזכירה במעט את אותה סרינה וויליאמס של לפני הפציעה.

בסיבוב השני עלתה סרינה לשיחזור אותו משחק גמר מווימבלדון, מול ורה זבונרבה, ולקחה את המערכה הראשונה תוך הצגת טניס מצוין. המדורגת מספר אחת לשעבר נראתה קרובה לעבור גם את המשחק הזה, אך זבונרבה המצויינת התעשתה ובסופו של דבר ניצחה, חרף משחק לחימה והצגת יכולת מעודדת של סרינה לקראת ווימבלדון.

וויליאמס, הידועה בפעילותה הערה בטוויטר ובבלוג שלה, לא פיספסה את ההזדמנות, ולאחר שחזרה לשחק באיסטבורן 'צייצה' הודעה נרגשת: "חברים יקרים, אני מעריכה מאוד את התמיכה והערצה של כולכם. לבי מתמלא גאווה כשאני רואה את כל התגובות מכם. המסע שלי היה קשה משחשבתי, אבל אני כאן וחזרתי לעשות את הטוב ביותר שלי. ניצחון או הפסד פחות חשובים כרגע. העיקר שחזרתי להתחרות לאחר שכבר חשבתי שלא אעשה זאת יותר לעולם. אני אוהבת את כולכם ושולחת נשיקה לכל אחד מכם, תודה". כמובן שלא צריך לציין שההודעה הנרגשת גררה אחריה אלפי תגובות מרגשות לא פחות.

זבונרבה. קילקלה (רויטרס)
זבונרבה. קילקלה (רויטרס)
 

טורניר ווימבלדון ידוע באופיו היוקרתי והמצוחצח. על המתמודדים ללבוש לבן, הכל נעשה על פי חוקי הנימוס הקשוחים ביותר ובמשחקי הגמר אורחי הכבוד הם לא אחרים מאשר משפחת המלוכה הבריטית. מה יותר רומנטי ומתאים לאירוע שכזה, מהסיפור המרגש בו טניסאית אשר נפצעת בשיא הקריירה שלה, נעדרת מהמגרשים במשך קרוב לשנה, בה היא עוברת אישפוז המעמיד אותה בסכנת חיים, חוזרת להגן על התואר שלה ואף מצליחה בכך.

כלל לא בטוח שהתסריט ההולווידי והמרגש אכן ייתממש, אך בכל מקרה, עבור סרינה וויליאמס, הכוכבת הראשית, השתתפות בטורניר הכל כך חשוב, רק מספר חודשים לאחר אישפוז פתע בבית החולים היא אירוע מכונן, ומרגש מספיק.

אסור לפספס
נגןכמו בן זיני: גם זלאטן פותח מגרשי פאדל
כמו בן זיני? גם זלאטן פותח מגרשי פאדל
נגןראש בראש: נועה קירל מול דניאל פרץ בפיפא
ראש בראש: נועה קירל מול דניאל פרץ בפיפא
נגןרוי זהבי כובש לזכות מכבי וחוגג כמו אבא
רוי זהבי כובש לזכות מכבי וחוגג כמו אבא
נגןמקגרגור משחק כדורגל כאילו הוא בקרב ב-UFC
מקגרגור משחק כדורגל כאילו הוא בקרב ב-UFC
/* LAST / NEXT ROUNDs */