בשנת 2011 פאריס סן ז’רמן נרכשה על ידי רשות ההשקעות הקטארית, שהחלה לשפוך סכומי כסף עצומים במטרה להביא את הקבוצה לקדמת הבמה האירופית וכמובן להחזיר את ההגמוניה בזירה המקומית. במשך 9 שנים המועדון נחל הצלחה חלקית – ההשקעה עשתה את שלה בצרפת עם שליטה אבסולוטית של פ.ס.ז’ מאז עם 7 אליפויות ושורה של גביעים מקומיים, אך דבר אחד חסר לה בכל שנות קיומה – זכייה בליגת האלופות.
שנים שהקבוצה מעיר האורות לא הצליחה להתרומם בזירה האירופית. את הישג השיא שלה בצ’מפיונס רשמה אי שם ב-1994/95 כאשר מיודענו לואיס פרננדז עמד על הקווים והוביל אותה לחצי גמר המפעל הבכיר ביבשת. מאז פאריס חוותה כישלונות רבים בניסיון להשיג את התואר ששייך לגדולות ביותר. 25 שנים עברו, מגפה עולמית השתלטה על העולם וגרמה לליגת האלופות של עונת 2019/20 להימשך עד לחודש אוגוסט, בו תומאס טוכל לא רק ששחזר את הישג חצי הגמר, אלא לקח את פ.ס.ז’ לגמר המפעל לראשונה בתולדותיה.
הערב (ראשון, 22:00) הפרויקט היומרני שהושקע בו יותר מ-1.2 מיליארד אירו במרוצת השנים, יגיע לרגע האמת שלו, המאני טיים האמיתי – קרב ראש בראש מול באיירן מינכן על זכייה בתואר הנכסף על אדמת פורטוגל. עבור הגרמנים זו יכולה להיות זכייה שישית באלופות, בעוד הצרפתים חולמים לשים ידם עליו בפעם הראשונה, ואין שנה סמלית יותר לעשות זאת מאשר חגיגות ה-50 למועדון.
להשתחרר מהתדמית
במקרה של קבוצות גדולות הנשלטות על ידי טייקונים, בעולם אוהדי הכדורגל זה מתחלק לשניים – או שאתה איתם, או נגדם. הכסף הרב שנשפך בקבוצות כמו פאריס ומנצ’סטר סיטי גורם ללא מעט אנשים לסלוד מהן בטענה של דורסנות, מחסור בחשיבה לעתיד והיעדר שחקני בית צעירים. אם תשאלו את נאסר אל חלאיפי, הנשיא של פ.ס.ז’, הוא מוכן לשמוע את כל הביקורות שבעולם אם הדבר יסתיים בזכייה בתואר.
נכון, גם ריאל מדריד, ברצלונה, ליברפול, מנצ’סטר יונייטד וגם באיירן מינכן ממש לא סובלות ממחסור של כסף, אולם ההישגיות לאורך השנים, קידום שחקני הבית והמסורת מקנה לאותם מועדונים את אהדת הציבור. כך או כך, באצטדיון זו’זה אלבלדה על אדמת פורטוגל, פאריס סן ז’רמן תנסה אחרי שנים ארוכות להיות באותה השורה של הקבוצות שזכו בליגת האלופות, ויש לה בדיוק את מי שצריך למשימה.
עושה רושם שהמסלול של מנצ’סטר סיטי ופאריס סן ז’רמן זהה בשנים האחרונות. הצלחות בזירה המקומית אך כישלונות באירופה בזה אחר זה. הקבוצה הצרפתית ידעה כמה ערבים טרגיים במפעל, כשכמובן הזכור מכולם הוא ההפסד 6:1 לברצלונה אחרי שהחזיקו ביתרון מבטיח של 0:4 מהמשחק הראשון. גם ההדחה הדרמטית על ידי הצעירים של מנצ’סטר יונייטד לא תרמה במיוחד ותגית הלוזרית הודבקה לפ.ס.ז’, והיא מקווה להסירה הערב.
אם לא עכשיו, אז מתי?
בעשור האחרון היו כמה וכמה שחקנים מצוינים בפאריס, אך הם לא הצליחו לקחת אותה מעבר לרבע הגמר של המפעל, אפילו לא הקבוצה הנוצצת בהובלתם של זלאטן איברהימוביץ’ ואדינסון קבאני בשיאו. מאז 2013 ועד היום הקבוצה מעיר האורות הודחה ארבע פעמים בשלב רבע הגמר ועוד שלוש בשמינית. למרות זאת, יש אצלה יש שני שחקנים שהם בדיוק ההפך מההגדרה של לוזרים – קיליאן אמבפה וניימאר. אחד כוכב עולה שלמרות גילו הצעיר אסף שורה של תארים, השני כבר שחקן מוכח בטופ העולמי ואת התואר הזה כבר קטף עם ברצלונה.
בסיטואציה מסוימת, ישנו מצב סביר ששיתוף הפעולה הנפלא בין השניים לא יהיה גם בעונה הבאה בפאריס, או לכל הפחות בקיץ הבא. הברזילאי מעורר חיזורים בלתי פוסקים מבארסה שרוצה להחזירו, הצרפתי המצוין על פי כל הדיווחים והתחזיות יהיה בריאל מדריד כשרק שאלה של זמן מרחפת באוויר. גם אם יישארו לעוד עונה, הרי שאפשרות זכייה במפעל הבכיר ביותר כפי שניצבת בפניהם כעת אולי לא תחזור והם ינסו לסדר לקבוצה הצרפתית את מה שכל כך חסר לה.
יריבות? אולי בעתיד
צמד הכוכבים הגיעו יחדיו לפאריס סן ז’רמן בקיץ 2017, האחד מברצלונה והשני מעונת פריצה במונאקו. בתחילת דרכם במועדון לא מעט שמועות ריחפו מעליהם וטענו על יריבות ו”קרבות אגו” בחדר ההלבשה. אמבפה עצמו התייחס לכך בעבר: “כשהגעתי לפאריס לא היה ויכוח. אמרתי לניימאר שבאתי לעזור, לתת כתף, לא להתחרות בו. אחרי המונדיאל אמרו שרציתי לתפוס את מקומו, כעסתי, אמרתי לו שאני פה כדי לעזור לו ולא לקחת את מקומו”.
זמן קצר לאחר מכן גם ניימאר הגיב והמשיך באותו הקו של חברו: “היחסים שלי עם קיליאן טובים מאוד, תמיד היו. אנחנו חברים טובים גם מחוץ למגרש ועוזרים אחד לשני לנצח משחקים. אין שום תחרות בנינו”. מאמנם תומאס טוכל סיכם: “ניימאר מניע את אמבפה, אמבפה מניע את ניימאר. זה טוב”.
השניים שינו את פ.ס.ז’ מן הקצב אל הקצה. בכל קבוצה גדולה באירופה יש את הכוכב שלה שבולט מעל כולם במספרים, במקרה של הצרפתים יש להם שניים כאלה. מספיק להציץ בנתוניהם העונה על מנת להבין. אמבפה שיחק 36 משחקים בכל המסגרות וסיפק מאזן מדהים של 30 כיבושים ועוד 19 בישולים. 49 שערים בהם היה מעורב העונה. ניימאר מצדו שיחק פחות יותר עקב פציעה, אבל הסטטיסטיקה די זהה – הברזילאי שיחק 26 משחקים בכל המסגרות, כבש 19 שערים וסיפק 12 בישולים.
מעבר לעניין הסטטיסטי, השניים במידה מסוימת גם אחראים לחיבור הקהל לקבוצה. היכולת של השניים כבר סחפה אחריהם רבים מכל רחבי העולם ושיתוף הפעולה שלהם גרם ללא מעט אנשים, שבעבר סלדו מאופי המועדון, להתקרב ולהתחבר אליו. מעבר לשיתוף הפעולה על הדשא, אמבפה וניימאר גם מבלים לא מעט ביחד ודי להציץ ברשתות החברתיות של השניים על מנת להבין עד כמה הם חברים גם מחוץ לשעות הכדורגל, לא פחות מצמדים אחרים בעולם דוגמת מסי וסוארס.
ובכן, לבאיירן מינכן יש התקפה חלומית, מהירות יוצאת דופן ומשמעת טקטית שלא ראינו הרבה מאוד שנים, אם בכלל, אך כל עוד השניים האלו משחקים בפאריס לא ניתן להספיד אותה. יש מעט חוסר איזון בין החלק הקדמי המשובח של הגרמנים לחלק האחורי שנראה פגיע, ואם יש שחקנים שיודעים לנצל את זה הרי שהם משחקים בחוד של טוכל.