יום ראשון, 12.01.2025 שעה 21:22

ההלם, המחוות והחקירה: שנה בלי דייגו מראדונה

ההקדשה המרגשת מליאו מסי, אישומים בהריגה, טענות לאונס וצעדות מחאה: מבט על השנה המטורפת שעברה מאז מותו של האגדה, שהשאיר את העולם בהלם מוחלט

|
דייגו מראדונה. העולם עוד לא עיכל (רויטרס)
דייגו מראדונה. העולם עוד לא עיכל (רויטרס)

לפני שנה, ב-25.11.20 באזור השעה 18:00 שעון ישראל, העולם הוכה בתדהמה. דייגו ארמנדו מראדונה, אליל העם הארגנטינאי ואחד הכדורגלנים הגדולים ביותר אי פעם, נפטר בגיל 60 מדום לב. מהדורות חדשות נעצרו, מיליוני אוהדים ברחבי העולם יצאו החוצה להוקיר לו כבוד אחרון והממשלה בארגנטינה הכריזה על שלושה ימי אבל. כשלושה שבועות לפני כן, מראדונה עבר ניתוח במוחו לאחר שהתגלה בו קריש דם. מאז אותו ניתוח, מצבו הרפואי התדרדר עד לאותו אירוע לבבי שבעקבותיו התקשה לנשום ונכנס למצב סופני, ממנו לא היה ניתן להצילו.

365 ימים אחר כך, העולם התמלא במחוות לזכרו - נאפולי הוציאה מהדורת חולצות מיוחדת עם פניו ואף קראה לאצטדיונה על שמו, ליאו מסי הקדיש את הזכייה בקופה אמריקה לזכרו וברצלונה תפגוש את בוקה ג'וניורס למשחק ידידות מיוחד בין שני מועדונים בהם שיחק. בין כל ציורי הגראפיטי והמעשים לזכרו, נראה שהעם הארגנטינאי עדיין לא עיכל שהוא כבר לא בין החיים ורצה למצוא את האחראים למוות שלו, ואולי כנראה מצא. מה קרה בזמן הזה? לפניכם סיקור של השנה הראשונה ללא מראדונה.

ארונו של מראדונה (צילום מסך)ארונו של מראדונה (צילום מסך)

השבוע הראשון: הלם, כבוד וחיפוש אשמים

אחרי ההלם הראשוני, ארונו של מראדונה הוצב בבית הנשיא בבואנוס איירס ל-24 שעות, בו אלפי אנשים הגיעו לחלוק לו כבוד אחרון. כמו בכל אירוע שקשור לארגנטינאי, גם שם נרשמו הפרות סדר ועימותים עם המשטרה המקומית, ואף האקסית של מראדונה, רוסיו אוליבה, לא הורשתה להיכנס למקום ופרצה בבכי לעיניי המצלמות. אנדרה וילאש בואש, מאמנה של מארסיי דאז, שכנראה היה נרגש מאוד, אמר כי "פיפ"א צריכה להפריש את המספר 10 מכל התחרויות תחתיה".

עולם הכדורגל גם הראה לו כבוד, כאשר כל משחקי השבוע ברחבי העולם נפתחו בדקה של מחיאות כפיים. שחקנים ומאמנים ספדו לו והודו על כל מה שעשה למען הכדורגל העולמי. המחווה הזכורה ביותר היא כמובן של מסי, שחגג שער כשחשף את חולצתו את מראדונה בימים בהם שיחק בניואל'ס אולד בויז.

השער של מסי וההקדשה המרגשת למראדונה

יחד עם זאת, עורך דינו של מראדונה, מתיאס מורלה, התחיל לחפש אשמים במצבו והתלונן על צוות הרפואה: "לא טיפלו בו במשך 12 שעות, לאמבולנס לקח חצי שעה להגיע, זו רשלנות פושעת, אדרוש לפתוח בחקירה”. רופאו האישי של מראדונה, לאופולדו לוקווה, התראיין לתקשורת ואמר כי לא היה סיכוי להצילו: "אני מרגיש רע כי חבר שלי מת. אני לא אשם בכל זה. מבטיח שעשיתי ככל יכולתי לעזור לדייגו". יומיים לאחר מכן, כוחות גדולים של המשטרה פלשו לביתו ולמרפאה שלו במטרה לבדוק אם הרעיל או סימם את מראדונה לפני מותו.

דצמבר - פברואר: מרדף למען הצדק

לאחר העצב והאבל, ארגנטינה הפנתה את מאמציה למציאת תשובה למוות של מראדונה. לפני מותו, הוא סבל בעיות בכליות ובכבד, אי ספיקת לב, התדרדרות נוירולוגית והתמכרות לאלכוהול וסמים שהקשו עליו להחלים. רופאו לשעבר של מראדונה, ד"ר אלפרד קיה, אמר שלדעתו סיבת המוות "לא הייתה רגילה" וסיפר כי קשר העבר שקל להתאבד בעקבות דיכאון. בניתוח שלאחר המוות, נמצא שמראדונה לא הורעל ולא היו סמים בגופו, אבל כן נמצאו תרופות נגד דיכאון, מה שנתן עוד חותמת לטענה של ד"ר קיה.

לאחר שסיימו לבדוק את ביתו של לוקווה, המשטרה הלכה בעקבות ניתוח הגופה ופשטה על משרדה של הפסיכיאטרית האישית של מראדונה, אוגוסטינה קוזאקוב, בחשד למעורבות במותו. בפשיטה לא נמצא שום דבר חריג והחקירה הלכה לחפש קצה חוט חדש.

קוזאקוב. שלחה את המשטרה לחפש ראיות במקום אחר (רויטרס)קוזאקוב. שלחה את המשטרה לחפש ראיות במקום אחר (רויטרס)

בין החקירות לאבל, התנהל מאבק גדול מאוד בנוגע לירושה של מראדונה, שלא השאיר צוואה מסודרת, בקרב משפחתו. הארגנטיני היה ידוע בתור רודף שמלות והביא שמונה ילדים לעולם יחד עם שש נשים שונות, שרק ארבע מהן ידועות לציבור. כחודש לאחר מותו, צעירה ארגנטינאית בת 25 בשם אלחנדרה גיל טענה כי מראדונה הוא אביה האמיתי ובית המשפט הורה לשמור על גופתו של הכדורגלן לשעבר במטרה לקחת דגימות DNA להוכחת אבהות, שהתבררו כלא נכונות.

בינתיים, החלו להתפרסם ברשתות החברתיות עוד ועוד "ראיות" למצב בו נמצא מראדונה לפני מותו. אחת הראיות הייתה הקלטה של שיחה פרטית בין לוקווה לקוזאקוב, בה נאמר כי 10 דקות לפני שהאמבולנס הגיע למקום, מראדונה היה חלש מאוד ובמצב קריטי. לפי אותה הקלטה, ביתו הבכורה של הכדורגלן, דלמה מראדונה, האשימה את לוקווה ומורלה במוות של אביה וקראה שהצדק יצא לאור.

דייגו מראדונה ובתו דאלמה (רויטרס)דייגו מראדונה ובתו דאלמה (רויטרס)

זמן קצר אחר כך, משטרת סאן איסידרו הודיעה כי זימנה לחקירה את הפסיכולוג הצמוד של מראדונה בחודשים לפני מותו, קרלוס דיאז, יחד עם ריקרדו אלמירון ודאהיאנה ג'יזלה מדריד שמשמשים כאחים רפואיים, בחשד למעורבות באירוע.

מרץ - יוני: עוברים למעשים

משפחתו של מראדונה הייתה יחסית שקטה בכל הנושא של מעורבות בחקירת המוות. מעבר לסערה שקרתה אחרי ההקלטה, אף אחד לא הביע דעה על המעורבים בנושא ורק קראו למשטרה לזרז את העניינים מדי פעם. ב-10.3.21 אורגנה צעדת מחאה בראשותן של גרושתו של מראדונה, קלאודיה ויאפנה, ושאר ילדיו, הקוראת להביא צדק למראדונה ולתפוס את האשמים בפרשה. הם קראו ש"הוא לא מת, הם הרגו אותו" מבלי להגיד במפורש מי אחראי לכך, אך ההנחה היא שהם התכוונו לצוות הרפואי שלו.

גג'אנה מראדונה בצעדת המחאה (רויטרס)

לאחר המחאה התכנסו 20 מומחי רפואה במטרה לחקור את נסיבות המוות והאם היה אפשר למנוע את השתלשלות האירועים. ממצאי החקירה פורסמו בתחילת מאי, בהם נכתב כי מצבו הרפואי של מראדונה החל להתדרדר 12 שעות לפני מותו, בהם הוא חלה מאוד והצוות הרפואי לא אבחן את הבעיה בזמן כדי להשאיר אותו בין החיים. "אם היו מתנהלים נכון בימים שלפני מותו, כנראה שדבר זה היה נמנע. ההחלטה להביא אותו לבית מבודד ולא להשאיר אותו בבית חולים עדיין לא ברורה לנו, כשגם לא ברור מדוע נתנו לו לקחת החלטות בעצמו לגבי בריאותו".

האישומים של ועדת המומחים הופנו בעיקר לצוות הרפואי של מראדונה מאז שעבר את אותו ניתוח: "בבית בו שהה בשבועיים האחרונים לחייו לא היו התנאים המינימליים הנדרשים לטיפול באדם במצבו, הסובל ממספר בעיות רפואיות". לפי הדו"ח שהוציאו, שהתפרש על פני 70 עמודים, נאמר כי "מראדונה החל להראות סימני מוות באזור השעה 00:30 בלילה. הצוות הרפואי שלו אבחן את סימני המצוקה בצורה שגויה והשאיר את חייו לידי המזל בלבד". הם גם התבססו על הקלטה של הפיזיותרפיסט, ניקולס טראפל, שעבד בצמוד עם מראדונה בחודשיו האחרונים ועדכן את משפחתו במצבו הרפואי.

הבית בו מראדונה חי בשבועות האחרונים לחייו (טוויטר)הבית בו מראדונה חי בשבועות האחרונים לחייו (טוויטר)

על פי טראפל, מראדונה כבר לא היה יכול לקום לבדו מהכיסא בעקבות בצקת בריאות. המומחים התקשו להבין למה הצוות הרפואי לא שם לב לכל האזהרות הללו וניסה לגרום לו להבריא. למרות כל המסקנות אליהם הגיעו, הם לא אמרו במפורש מה הוביל למוות או הצביעו על גרימת מוות ברשלנות, אך נתנו את הזווית הרפואית שלהם לעניין. כל זה הספיק לאזרחים לשוב למחות על הפקרת האליל שלהם ולשוב אל הרחובות.

כמעט שלושה שבועות אחרי פרסום הדו"ח, שבעה אנשים מהצוות הרפואי שטיפל במראדונה נעצרו בחשד להריגה ללא כוונה תחילה. בין העצורים היו לוקווה וקוזאקוב, יחד עם הפסיכולוג דיאז, האחים רפואיים מדריד ואלמירון, מנהל צוות האחים, מריאנו פרוני, והמנהלת הרפואית, ננסי פורליני. כל השבעה עומדים בפני מאסר שיכול להגיע גם ל-25 שנה.

לוקווה. החשוד המרכזי בפרשה (רויטרס)לוקווה. החשוד המרכזי בפרשה (רויטרס)

עורך דינה של מדריד, רודולפו באקווה, אמר למפגינים בזמן המעצר שהרופאים האחראים הם אלה שהרגו את דייגו, אבל לא באמת היה מה לעשות עם מצבו: "זה היה יכול לקחת עוד יום או שבוע, אבל היה ברור לאן זה הולך ואף אחד לא היה יכול לעצור את זה". בחקירתה, סיפרה האחות כי מראדונה סירב לטיפולים שלה: "היה אסור לה לגשת אליו כי הוא אסר אליה, כמו שהוא אסר על שאר המטפלים שלו. במשמרות שלי איתו ביקשתי מפרוני שיזייף לי נתונים רפואיים. הוא סירב לכך ונתן לי למלא את הדוחות בעצמי, אז כתבתי שהמטופל סירב להיבדק".

יולי - נובמבר: בין הקדשות לשערוריות חדשות

ב-11.7.21, נבחרת ארגנטינה זכתה לראשונה מזה 28 שנה בתואר, שהיה מיוחד בגלל מי שרוחו ריחפה מעל החבורה של ליונל סקאלוני. בסיום הטורניר, מסי הקדיש את הזכייה הזאת גם למראדונה: "תודה לדייגו, אני בטוח שהוא האמין בנו, לא משנה איפה הוא נמצא".

ליאו מסי עם גביע הקופה אמריקה (רויטרס)ליאו מסי עם גביע הקופה אמריקה (רויטרס)

בתחילת חודש אוגוסט התגלה כי אלחנדרה גיל, האישה שטענה כי מראדונה הוא אביה, ביצעה בדיקת DNA עם אחת מבנותיו האמיתיות ולא התגלתה התאמה. במקביל, המחוות למראדונה המשיכו עם פתיחת העונה כאשר נאפולי ערכה טקס לכבודו ובוקה ג'וניורס השיקו מדים חדשים עם מחווה לאגדת המועדון.

שחקני נאפולי עם החולצות לכבודו של מראדונה (רויטרס)שחקני נאפולי עם החולצות לכבודו של מראדונה (רויטרס)

בשבוע האחרון של חודש אוקטובר, בסופו מראדונה היה אמור לחגוג את יום הולדתו ה-61, נערכו שלל מחוות לכבודו של הגאון הארגנטיני שבמרכזן נשיא ארגנטינה קבע כי מקום הולדתו של מראדונה בבואנוס איירס כאתר מורשת לאומית.

במקביל לכך, השערוריות סביבו החלו לצוף מחדש, כאשר הופץ סרטון שלו שוכב לצד נערה קובנית בת 17. אותה בחורה, מייבס אלבארס, טענה כי היא הייתה שפחת המין של מראדונה באותה תקופה ושהכריח אותה להתמכר לסמים קשים. היא הגיעה לבית המשפט בבואנוס איירס מוקדם יותר השבוע כדי לתת עדות נגד מראדונה המנוח והמעגל הקרוב שלו, שלטענתה היו מעורבים גם הם בפרשיות ודחפו את מראדונה לעשות זאת. בנוסף לאותם האשמות, היא הוסיפה כי נכפה עליה לעבור ניתוחים קוסמטיים למרות חוסר הסכמתה והיותה קטינה באותו זמן.

אלבארס מעידה נגד מראדונה (רויטרס)אלבארס מעידה נגד מראדונה (רויטרס)

לאורך כל הזמן הזה, חקירת מותו של מראדונה לא הפסיקה וגם עורך הדין מורלה הגיע לתת עדות במשטרה. לטענתו, הצוות הרפואי הוא האשם הבלעדי במצב והטיפול בו היה מאוד גרוע. הביקור האחרון שלו עם המנוח היה מספר ימים אחרי הניתוח, בהם מראדונה נשמע מוזר: "הוא דיבר כמו רובוט, בקול מוזר, קטוע ומאוד גבוה". בנוסף, הוא מאשים גם את בנותיו של מראדונה בהתעללות בו, משום שלטענתו הן היו שותפות להחלטה להוציאו מבית החולים.

נכון להיום, החקירה עדיין נמשכת והמחוות למראדונה לא מפסיקות. אין ספק שהכדורגל איבד שחקן שהיה מהטובים ביותר שידע המשחק, אם לא הטוב שבהם. הוא סחף אחריו קהל של עשרות מיליוני אוהדים בארגנטינה, איטליה וספרד. הוא היה הסיבה של אותם אנשים לראות כדורגל ותרם רבות לפופולריות של הענף. לצד זאת, כפי שנחשף גם לאחר מותו, דמותו כאדם הייתה מפוקפקת במיוחד ולא כזאת שיכולה לשמש כמודל לחיקוי. עדיין לא ברור כיצד מראדונה הלך לעולמו, אבל לפי הראיות שהוצגו עד עכשיו, הוא עשה זאת בדרך שלו.

דייגו מראדונה (רויטרס)דייגו מראדונה (רויטרס)
אסור לפספס
נגןרונאלדו נקרע מצחוק מאוהד שמחקה אותו
רונאלדו נקרע מצחוק מאוהד שמחקה אותו
נגןהנכד ענק: צמד שערים ובישול לריי בוזגלו
הנכד ענק: צמד שערים ובישול לריי בוזגלו
נגןדמבלה מפתיע: "ליאו מסי יותר מהיר ממני"
דמבלה מפתיע: "ליאו מסי יותר מהיר ממני"
נגןפאטצ'י פותח את הבוקר עם כאפה מערן זהבי
פאטצ'י פותח את הבוקר עם כיפכוף מערן זהבי
/* LAST / NEXT ROUNDs */