יום שישי, 10.01.2025 שעה 21:56

וחהורסט כמו ואן באסטן? קומאן חגג ולמד לקח

באצטדיון בו גבר כשחקן על המארחת בחצי גמר יורו 1988, רשם מאמן הולנד ניצחון דרמטי בפתיחת יורו 2024. ואחרי זה, הגיע זמן החלוץ ופרימפונג לפתוח?

|
וחהורסט (רויטרס)
וחהורסט (רויטרס)

לאצטדיונה של המבורג יש חשיבות עצומה בתולדות הכדורגל ההולנדי. לא לחינם הגיעו אתמול אוהדים לא מעטים ליציעים דווקא בחולצות רטרו מיורו 88. הן לא רק הכי יפות שיש, אלא גם מסמלות את הזכייה היחידה של הכתומים במדליות הזהב – ובדרך לשם הנקמה החשובה ביותר הייתה מול מערב גרמניה בחצי הגמר על הדשא של המבורג.

זה קרה 14 שנה בלבד אחרי ההפסד ההיסטורי הכואב לגרמנים בגמר גביע העולם, אותו ההולנדים היו אמורים להניף עם הטוטאל פוטבול שלהם. גם ב-1988 עמד רינוס מיכלס על הקווים, ומולו פרנץ בקנבאואר – הכוכב הראשי שהניף את הפרס ההוא כקפטן. הקייזר חייך כאשר לותאר מתיאוס העלה את המארחת ליתרון בפנדל בדקה ה-55, אבל התסריט הפעם היה הפוך. הרי ב-1974 כבשה הולנד ראשונה בפנדל, ואז גרמניה השוותה מהנקודה הלבנה, ואז הגיע הסקורר המרכזי שלה כדי לקבוע 1:2. אז זו הייתה הנקמה המושלמת. רונאלד קומאן השווה בפנדל, ומרקו ואן באסטן קבע 1:2 בדקה ה-88 כשהוא מחקה את גרד מולר. 

אחרי שריקת הסיום, החליף קומאן חולצות עם אולאף טון, ואז לקח את החולצה הלבנה של היריב המובס ועשה תנועה כאילו מנגב איתה את עכוזו. מעולם לא העז איש להתגרות כך בגרמנים, והבלם הג'ינג'י הפך לאויב של ממש. אתמול הוא חזר לזירת הפשע בפעם הראשונה, בחלוף 36 שנה. ספק אם יש אצטדיון שמעורר בו זיכרונות מרגשים יותר. ואולי זה היה רק משחק ראשון בשלב הבתים, ולא חצי גמר גורלי. ואולי היריבה הייתה בסך הכל פולין, ועוד ללא רוברט לבנדובסקי הפצוע. ואולי הולנד בכלל לא שיחקה בכתום, אלא בכחול כהה די משעמם. בכל זאת, קומאן בהמבורג זה אירוע מכונן.

רונאלד קומאן (רויטרס)רונאלד קומאן (רויטרס)

והנה לכם הסמליות – התוצאה אתמול הייתה זהה לחצי הגמר ב-1988, וגם התסריט דומה. הולנד ספגה ראשונה והשוותה במהרה, אם כי שני הכיבושים האלה נפלו דווקא במחצית הראשונה. ואז הגיע שער ניצחון דרמטי בדקות הסיום מרגלו של החלוץ המרכזי. הייתה פה רק בעיה "קטנה" אחת – לחלוץ הזה קוראים ואוט וחהורסט, ועם כל הכבוד די מגוחך להזכירו בנשימה אחת עם ואן באסטן.

מדובר במצוקה אמיתית, ורמת החלוצים בהולנד ירדה בהדרגה. רוד ואן ניסטלרוי לא היה ואן באסטן, אבל שחקן ברמה העולמית הגבוהה. רובין ואן פרסי לא היה ואן ניסלטרוי, אבל בכל זאת סקורר אדיר שהתמיד והפך למלך השערים של הולנד בכל הזמנים. ועכשיו? ממפיס דפאיי אמנם מחזיק בתואר סגנו של ואן פרסי בהיסטוריה עם 45 כיבושים ב-93 הופעות, אבל הוא בכלל לא חלוץ מרכזי, וגם לא מרבה להבקיע מול יריבות איכותיות באמת. זה משאיר את הכתומים עם וחהורסט, שכבר הוכיח את עצמו כסקורר שמספק את הסחורה ברגעים החשובים. 

ווחהורסט (רויטרס)ווחהורסט (רויטרס)

הצמד הדרמטי שלו לרשת ארגנטינה ברבע גמר המונדיאל האחרון לא יישכח, הן בזכות הביצועים הנהדרים בעיתוי מופלא, והן בגלל העימות המתוקשר עם ליאו מסי בעמדת הראיונות אחרי שהכתומים הפסידו בפנדלים. זה היה הערב בו הדהד שמו ברחבי תבל, לראשונה בקריירה שלו – והוא כבר היה בן 30 אז. לרוע המזל, בדיוק לאחר מכן הגיעה ההשאלה למנצ'סטר יונייטד, ושם הוא הפך, לא בהכרח באשמתו, לבדיחה מהלכת.

הרעיון של אריק טן האח לארגן את הבאתו לאולד טראפורד מברנלי היה בעייתי מלכתחילה כי וחהורסט הוא אוהד ליברפול שרוף שנהנה לדבר על כך בכל הזדמנות לפני שחתם בשורות היריבה המושבעת. הוא היה תמוה גם בגלל הדרך בה התכוון המאמן להשתמש בו. באופן אבסורדי, שולב וחהורסט מספר פעמים בעמדת הפליימייקר, תוך שברונו פרננדש מוסט הצידה. זה קרה, למשל, בקרב מול ברצלונה בליגת האומות, והמראה היה סוריאליסטי. בחור גמלוני בגובה 197 סנטימטרים הוא עושה המשחק של השדים האדומים מול הבלאוגרנה? באיזה עולם זה יכול להיות הגיוני?

וחהורסט ביונייטד (רויטרס)וחהורסט ביונייטד (רויטרס)

בנוסף, נקלע וחהורסט לתקופה איומה מבחינת אחוז ניצול ההזדמנויות, ואת חצי העונה במנצ'סטר יונייטד סיים עם אפס עגול של שערים ב-17 משחקי פרמייר ליג. הנתון הזה הרס את תדמיתו, ורבים ביציעי אולד טראפורד סבורים שהוא היה ההולנדי הגרוע ביותר בתולדות המועדון – אם כי יש לו תחרות קשה על התואר עם דפאי. זוכרים שהוא הגיע לשם פעם על תקן אחד הכישרונות הגדולים של הכדורגל העולמי, ונזרק תוך שנה וחצי כפלופ מהדהד? כן, משעשע לחשוב שאת החוד של הולנד ביורו הנוכחי מאיישים שני שחקנים שבמנצ'סטר יונייטד יעדיפו לשכוח. הגעגועים לואן ניסטלרוי ו-ואן פרסי עזים בהחלט.

אלא שהסיבות לכישלונם של שני ההולנדים האלה במנצ'סטר שונות בתכלית. קחו טוויסט די מפתיע – וחהורסט מבוגר מדפאיי בשנה וחצי, למרות שממפיס נמצא בתודעה במשך תקופה ארוכה הרבה יותר. כי ממפיס פרץ בגיל צעיר והתרגל לחשוב שיקבל את הכל בלי להתאמץ יותר מדי. ל-וחהורסט כולם אמרו שאין לו כישרון מינימלי, והוא פילס את דרכו למעלה לאט ובהדרגה, בזכות משמעת ברזל ואימונים מפרכים. כאשר חתם ממפיס במנצ'סטר ב-2015, עוד היה וחהורסט שחקן זוטר בהראקלס אלמלו. המסלול שלו היה מאתגר פי כמה, אבל הוא גם לימד אותו לא לוותר אף פעם, ואת התכונה הזו הוא לוקח איתו לכל מקום. 

מבוגר מממפיס. וחהורסט (רויטרס)מבוגר מממפיס. וחהורסט (רויטרס)

אצל טן האח היא לא בדיוק עזרה לו, אך לזכותו ייאמר כי ההרפתקה הכושלת הזו לא ערערה את בטחונו העצמי. הוא חזר למסלול הנכון בהופנהיים בעונה החולפת, ובמקביל המשיך להבקיע שערים חשובים בנבחרת במוקדמות יורו 2024. הוא הרשית מול יוון ובשני הניצחונות על אירלנד, וכך נסללה דרכם של הכתומים לגרמניה. הוא אף האמין שמקומו צריך להיות בהרכב, והתאכזב כאשר קומאן בחר אחרת. זה לא הפריע לו להודיע לבת זוגו מראש כי הוא יבקיע את שער הניצחון בכל מקרה – וכך היה. שתי דקות בלבד אחרי שנכנס למגרש במקומו של ממפיס, הוא כבר שם את הכדור ברשת של ווייצ’ך שצ'סני. הולנד שוב ניצחה 1:2 בהמבורג, והדרישה להציב את וחהורסט בהרכב הפותח במשחק הבא מול צרפת תישמע בעוצמה.

אגב, כאן המקום להזכיר כי ואן באסטן לא פתח במשחק הראשון ביורו 1988. עונת הבכורה שלו במילאן נהרסה בגלל פציעה בקרסול, ומיכלס הציב במקומו במערך את ג'ון בוסמן שסיים עונה פורייה באייאקס. למעשה, כך גם הוקצו המספרים – בוסמן קיבל את החולצה מספר 9, בעוד ואן באסטן הסתפק במספר 12. זו בכלל לא טעות – ואן באסטן באמת לבש 12 בטורניר הגדול בחייו. אחרי ההפסד לסובייטים בתחילת שלב הבתים, החליט מיכלס להמר בכל זאת על החלוץ המוכשר יותר. ואן באסטן הבקיע שלושער לרשת אנגליה, ולא היו יותר ספקות. מאז, הכל היסטוריה – עד השער המיתולוגי והבלתי נשכח מול רינאט דסאייב בגמר. 

מרקו ואן באסטן (רויטרס)מרקו ואן באסטן (רויטרס)

אז אולי גם וחהורסט צריך להשתלב עכשיו בהרכב, אבל כבר אמרנו שאסור להקביל אותו ל-ואן באסטן. מה שכן, כדאי מאוד לדבר על מספר 12 בסגל הנוכחי שנשאר על הספסל ושולב רק בדקות האחרונות. קוראים לו ג'רמי פרימפונג, והוא היה אחד הכוכבים הבולטים ביותר של לברקוזן בדרכה לזכייה המופלאה באליפות גרמניה ללא הפסד. אין בכל הסגל ההולנדי שחקן בכושר טוב יותר, אבל קומאן עדיין לא השכיל למצוא עבורו את התפקיד הנכון. כי הרי לברקוזן משחקת במערך 3-4-2-1, ושם סוגר פרימפונג את כל האגף הימני. בנבחרת, שנוטה ללכת על 4-3-3 מסורתי, אין תפקיד כזה, ואת עמדת המגן הימני מאייש דנזל דומפריס. 

מה עושים? במשחק ההכנה מול קנדה הוצב פרימפונג כקיצוני ימני, הצטיין ותרם שער ובישול. לכאורה, זה היה אמור להיות הפתרון, אבל אתמול שובץ שם צ'אבי סימונס שלא בדיוק מרגיש נוח צמוד לקו. הוא לא ממש הורגש, ורוב ההתקפות עברו דרך האגף השמאלי של קודי גאקפו, מה שהפך את הולנד לצפויה יותר. היא הציגה כדורגל לא רע לפרקים, וקומאן צודק כי הניצחון היה אמור להיות מובטח זמן רב לפני השער הדרמטי והמאוחר, אך בשורה התחתונה הכתומים לא היו תכליתיים מספיק – וגם לא מהירים מספיק. פרימפונג מסוגל לספק את התכונות האלה, ולכן מקומו חייב להיות על הדשא. אם צריך כדאי אפילו להתאים את המערך על מנת שיוכל לבוא לידי ביטוי, כי זה שחקן שמסוגל להכריע משחקים.

גג'רמי פרימפונג וממפיס דפאיי (רויטרס)

וכן, הוא מספר 12. קומאן יודע היטב מה המשמעות של זה בטורניר על אדמת גרמניה, ופרימפונג אפילו לא צריך להתמודד עם השוואות ל-ואן באסטן. סמלי שהולנד כבשה כשהוא נכנס ביחד עם וחהורסט, ועכשיו זה הזמן לתת לשניהם את המושכות. זה הלקח שקומאן צריך לקחת מהמבורג, והוא עוד עשוי לחזור לשם. אם הנבחרת שתסיים במקום השני בבית 4 תנצח ברבע הגמר, היא תשחק בהמבורג ברבע הגמר. חבל שזה לא יכול להיות מול גרמניה, אבל זה כבר סיפור אחר.

אסור לפספס
נגןפאטצ'י פותח את הבוקר עם כאפה מערן זהבי
פאטצ'י פותח את הבוקר עם כיפכוף מערן זהבי
נגןזה לא קורה הרבה: מנור ודנה בחופשה חלומית
זה לא קורה הרבה: מנור ודנה בחופשה חלומית
נגןנשיא המועדון הגיע עם קיאק למגרש המוצף
נשיא המועדון הגיע עם קיאק למגרש המוצף
נגןחצי דקה לקחה לשוער השני לגנוב את ההצגה
בחצי דקה הספיק השוער השני לגנוב את ההצגה
/* LAST / NEXT ROUNDs */