סיפורו של הקשר המוכשר אלאן דזגוייב בן ה-22 החל אי שם בצפון אוסטיה. סביר להניח ששם המקום לא אומר לכם הרבה, אך אל דאגה. גם מרבית יוצאי ברית המועצות לשעבר לא בדיוק סגורים על מיקומה של הרפובליקה השוכנת בדרום הפדרציה הרוסית. הוריו של אלאן, ליינה וייליזבאר, היגרו לאלניה מגרוזיה (כיום גאורגיה) כשהיה רק בן שנה וכבר מגיל צעיר הבינו איזה יהלום יש להם ביד.
אם בדרך כלל אב המשפחה הוא זה שמאתר את הכישרון הטמון ברגליהם של בניו, אצל משפחת דזגוייב הסיפור שונה. אימו שהיא חובבת כדורגל מושבעת, הייתה לוקחת את אלאן ושני אחיו הגדולים למגרש המשחקים השכונתי ולהפתעתה הרבה, דווקא הקטנטן מביניהם היה עושה בית ספר לאחיו הבוגרים.
ליינה לא חיכתה זמן רב וכשלבן זקוניה מלאו עשר שנים היא שלחה אותו לקבוצת אלניה ולדיקווקז. רבים מהרוסים יטענו שעיר התעשיה השוכנת בצפון הרי קווקז לא בדיוק מייצגת את רוסיה הלבנה, אלא את המיעוטים הארמנים, הקווקזים והגאורגים במדינתם.
כמו רוב תושבי עיר התעשיה, גם אלאן הצעיר היה חלק מקבוצת המיעוטים הנקראת אוסטים (קבוצה אתנית של העמים האיראניים) ופעמים רבות בילדותו סבל מאותה חברה גזענית ונוקשה שלא ראתה בו חלק ממנה.
כשהיה בן 15 הגיע דזגוייב הצעיר לתחנה המשמעותית ביותר בקריירה שלו כשהצטרף לאקדמיית הכדורגל של קונופוליוב שממומנת על ידי האוליגרך הרוסי ובעלי צ'לסי, רומן אברמוביץ'. לא חלף זמן רב עד שגם באקדמיה היוקרתית הבחינו בכישרונו של היהלום האוסטי והדביקו לו את הכינוי המחייב "ואלרי גאזאייב הבא". גאזאייב היה אחד השחקנים הגדולים של ברית המועצות בשנות ה-70 וגם הוא כמו דזגוייב היה מבית היוצר של המיעוט האוסטי ברוסיה.
|
דזגוייב מול קוזוקין מבית"ר ירושלים ב-2008 (רויטרס) |
|
|
בגיל 17 עבר אלאן את טבילת האש הראשונה שלו בהצלחה יתרה כשהצטרף לקריליה סובטוב מהליגה השניה. אחרי פחות משנה הוא חתם בקבוצת הפאר צסק"א מוסקבה, שם פגש את אליל נעוריו ואת גאוות האוסטים גאזאייב. למרות שבעונתו הראשונה בצסק"א סיימה קבוצתו בלי תואר, הפך הרכש הצעיר לדבר הגדול הבא בכדורגל הרוסי עם 13 שערים ב 29 הופעות.
אין לי מכונית נוצצת וגדולה
לא חלף זמן רב עד שמאמן רוסיה באותם ימים, חוס הידינק, הזמין את הקשר הנפלא לסגל הנבחרת כשהוא בן 18 וארבעה חודשים. "אלאן שחקן מבריק עם מסירות עומק פשוט רצחניות. אני בטוח שלאורך השנים הוא יתרום לנו הרבה" סיכם המאמן ההולנדי שצדק בכל מילה.
למרות העתיד המבטיח שניבא לו הידינק ולמרות המשכורת הגדולה שכבר נכנסה לחשבון הבנק, המשיכו הוריו של אלאן להקפיד שלבנם לא יעלה השתן לראש. עד גיל 19 אביו אסר עליו לקנות רכב נוצץ שינקר עיניים ומהסיבה הזאת הכישרון הצעיר היה מגיע לאימוני צסק"א אך ורק באוטובוסים. מה עם בילויים אתם שואלים? "מרוב האימונים הקשים אין לי אפילו זמן לצאת לבלות", השיב גאוות אלניה אחרי עונתו הראשונה בליגה הרוסית הבכירה.
|
חוס הידינק. "אלאן שחקן מבריק" (רויטרס) |
|
|
אם תפשפשו בארכיון אליפויות אירופה תגלו שאת תואר תגלית הטורניר ביורו הקודם קטף חברו של אלאן לנבחרת, אנדריי ארשבין. אמנם קשה לראות את אופ"א מכריזה עליו כתגלית לאחר הגמר, אך אין ספק שהקשר המבריק נחקק בראשם של לא מעט מנג'רים בכירים, כולל של ארסן ונגר שכבר סימן אותו כחיזוק לארסנל שלו.
אחרי שכבש צמד במשחק הפתיחה מול צ'כיה והוסיף עוד שער ב-1:1 מול המארחת פולין, אלכסנדר מוסטובוי, אגדה רוסית בפני עצמה, טען שזאת רק ההתחלה עבור האוסטי הצעיר: "הילד הזה פשוט ענק. אם הוא ימשיך כך, אף אחד לא יזכור אותי ולא את אנדריי ארשבין".
"הצאר" שזכור לכולנו בוודאי מתקופתו הנפלאה עם מיודענו חיים רביבו בסלטה ויגו הספרדית לא חסך בשבחים והוסיף: "הוא לא מפחד לקחת את הכדור, לעבור שחקנים, לקחת אחריות. אני אוהב שחקנים כאלו".
|
אדבוקאט סופר. הוא הפסיק לעשות את זה אחרי יוון (GettyImages) |
|
|
אלא שלמרבה האירוניה, בדיוק ביום בו חגג דזגוייב הצעיר את יום הולדתו ה-22 ולמרות הטורניר האדיר ושלושת השערים שכבש האוסטי, הוא הודח עם נבחרתו במפתיע כבר בשלב הבתים אחרי ההפסד ליוון. מה שכן, את המנייה שלו הוא הקפיץ בצורה משמעותית וזו לבטח לא הפעם האחרונה שבה נשמע עליו.