יום שבת, 11.01.2025 שעה 04:02

שערוריות לצד יופי מהפנט: אצטדיוני המונדיאל

המגרש הממוחזר, סוויטות שמשקיפות לדשא ומשכן הפאר של הגמר: היכרות עם המגרשים המפוארים של הטורניר בקטאר, שנבנו במקביל למחאות על זלזול בחיי אדם

|
אצטדיוני המונדיאל (רויטרס)
אצטדיוני המונדיאל (רויטרס)

עוד לפני שתמונת הנבחרות שתשתתפנה במונדיאל 2022 התחילה להתבהר, היה ברור לכולם כי הגביע העולמי הקרוב עומד להיות יוצא דופן. לראשונה אי פעם הטורניר הגדול יתקיים באחת ממדינות המפרץ וייערך בתחילת החורף. קטאר, היא המדינה הקטנה ביותר שנבחרה לארח את האירוע ועל אף הבעיות, הן מבחינת מזג האוויר, והן מבחינת העובדה כי מדובר במדינה מוסלמית דתית, היא התחייבה להציג לעולם מונדיאל שלא נראה בעבר.

בשנים האחרונות שקדו בקטאר על בניית האצטדיונים המפוארים ביותר שנראו אי פעם. ברחבי העולם קמו מחאות רבות בטענה כי המדינה השתמשה בעבודות כפייה כלפי מאות אלפי העובדים הזרים באתרי הבנייה, ותחקיר שפורסם חשף כי 15,000 פועלים איבדו את חייהם במהלך עבודה באצטדיונים בתנאים גרועים. למרות הכל, האצטדיונים האלו יהיו אלה שיארחו את המשחקים אליהם יישא העולם את עיניו, ולצד אזכור העוולות, ראוי גם לבצע איתם היכרות.

פועלים באצטדיון לוסייל (רויטרס)פועלים באצטדיון לוסייל (רויטרס)
פועלים באצטדיון לוסייל (רויטרס)פועלים באצטדיון לוסייל (רויטרס)

במהלך יולי 2013 הצהירה ממשלת קטאר על כוונתה להשקיע 200 מיליארד דולר בשיפוץ והקמת האצטדיונים, בהמשך התקציב נחתך בכ-40 אחוזים, אך למרות זאת מדובר בסכומים שטרם נראו. הטורניר עצמו יתפרס על פני חמש ערים (לוסייל, דוחא, אל ראיאן, אל ח’ור ואל וכרה) ויתקיים בשמונה אצטדיונים, שישה מהם חדשים: אל וכרה, עיר החינוך, אל ת’ומאמה, ראס אבו עבוד, אל ח’ור והאצטדיון האייקוני לוסייל, בו ישוחק משחק הגמר. בנוסף אצטדיון הח’ליף בין-לאומי ואצטדיון אל ראיאן שופצו.

האצטדיון האייקוני לוסייל

מיקום: לוסייל. קיבולת: 86,250. המשחקים שיארח: משחקים מבתים 3, 4, 7 ו-8, שמינית הגמר בין מוליכת בית 8 לשנייה בבית 7, משחק ברבע גמר, משחק בחצי גמר והגמר.

הדמיה של האצטדיון האייקוני בלוסייל (רויטרס)הדמיה של האצטדיון האייקוני בלוסייל (רויטרס)
האצטדיון בלוסייל (רויטרס)האצטדיון בלוסייל (רויטרס)

האצטדיון האייקוני בעיר לוסייל, הוא המפואר והגדול ביותר מבין האצטדיונים שיארחו את המונדיאל. הוא תוכנן על ידי צוות בריטי, בנוי בצורה עגולה, מחולק לשתי טבעות מושבים והגג בעל יכולת פתיחה וסגירה מוחלטת, בהתאם לשינויי האקלים. המבנה ניצב במרכזו של קמפוס מפואר שכולל בית מלון, בריכת נוי גדולה, שטחי חנייה, מסעדות ומבני חינוך ורפואה. המתקן, שמכיל למעלה מ-85,000 מקומות ישיבה, יארח את משחק הגמר והשאיפה שבנייתו תקדם את התפתחות העיר. לאחר סיום המונדיאל, מספר מקומות הישיבה באצטדיון יוקטן לכ-20,000 מושבים.

עבודות הבנייה בלוסייל (רויטרס)עבודות הבנייה בלוסייל (רויטרס)
אצטדיון לוסייל בבנייה (רויטרס)אצטדיון לוסייל בבנייה (רויטרס)

אצטדיון אל ח’ור

מיקום: אל ח’ור. קיבולת: 60,000. המשחקים שיארח: משחקים מבתים 1, 2, 5 ו-6, שמינית הגמר בין מוליכת בית 2 לשנייה בבית 1, משחק ברבע הגמר ומשחק בחצי הגמר.

אצטדיון אל חאצטדיון אל ח'ור, מבט מבחוץ (רויטרס)
אצטדיון אל חאצטדיון אל ח'ור, מבט מבפנים (רויטרס)

אצטדיון אל ח'ור, הידוע גם כאצטדיון אל בית’, תוכנן על ידי שרמיין ואלדי, בצורת קונכייה. האצטדיון, שיחובר עם כמה מערכות תחבורה, יכיל בתוכו מלון סוויטות מפואר עם מרפסות המשקיפות אל כר הדשא והוא יקורר על ידי מערכות מיזוג מתקדמות. בניית המבנה החלה ב-2015 והסתיימה לקראת סוף 2019 והוא נחנך בפברואר 2020.

לובי באצטדיון אל חלובי באצטדיון אל ח'ור (רויטרס)
פתחי קירור באצטדיון אל חפתחי קירור באצטדיון אל ח'ור (רויטרס)
חדר הלבשה באצטדיון אל חחדר הלבשה באצטדיון אל ח'ור (רויטרס)

אצטדיון הח’ליף הבין-לאומי (שופץ)

מיקום: דוחא. קיבולת: 68,000. המשחקים שיארח: משחקים מבתים 1, 2, 5 ו-6, שמינית הגמר בין מוליכת בית 1 לשנייה בבית 2 והמשחק על המקום השלישי.

אצטדיון הח’ליף המקורי נחנך כבר בשנת 1976. במהלך גביע המפרץ הערבי שנערך בקטאר בשנת 1992, האצטדיון אירח מספר משחקים וקטאר זכתה באליפות בפעם הראשונה בתולדותיה. לקראת משחקי אליפות אסיה ב-2006, שופץ האצטדיון והורחב ל-40,000 מקומות ישיבה וכך הוא הפך לביתה הרשמי של נבחרת קטאר. בעבר שימש המבנה בעיקר לצורך משחקי כדורגל, אך מאז 1997 הוא מארח את ליגת היהלום באתלטיקה. לקראת משחקי המונדיאל עבר האצטדיון שיפוץ נוסף והוא נפתח מחדש במאי 2017.

אצטדיון הח’ליף הבין-לאומי מבחוץ (רויטרס)אצטדיון הח’ליף הבין-לאומי מבחוץ (רויטרס)
אצטדיון הח’ליף הבין-לאומי מבפנים (רויטרס)אצטדיון הח’ליף הבין-לאומי מבפנים (רויטרס)

אצטדיון עיר החינוך

מיקום: אל ראיאן. קיבולת: 45,350. המשחקים שיארח: משחקים מבתים 3, 4, 7 ו-8, שמינית הגמר בין הראשונה בבית 6 לשנייה בבית 5 ומשחק ברבע הגמר.

אצטדיון עיר החינוך (רויטרס)אצטדיון עיר החינוך (רויטרס)
חדר התקשורת באצטדיון עיר החינוך (רויטרס)חדר התקשורת באצטדיון עיר החינוך (רויטרס)

האצטדיון, שהוקם במרכזה של עיר החינוך בדוחא, תוכנן בצורת יהלום והוא נוצץ ביום וזוהר בלילה. המבנה ממוקם סמוך לקמפוס האוניברסיטאות בעיר ולאחר סיום המונדיאל, כ-20,000 מושבים מהאצטדיון יוסרו, ויישארו בו 25,000 מקומות. הוא ימשיך לשמש לתחרויות הספורט של האוניברסיטאות והקמפוסים השונים בעיר. האצטדיון שימש כאחד משני מבנים בהן נערכו משחקי גביע העולם למועדונים ב-2020, יחד עם אצטדיון אל ראיאן.

אצטדיון עיר החינוך בעת משחקי גביע העולם למועדונים 2020 (רויטרס)אצטדיון עיר החינוך בעת משחקי גביע העולם למועדונים 2020 (רויטרס)
סוויטות צפייה יוקרתיות באצטדיון עיר החינוך (רויטרס)סוויטות צפייה יוקרתיות באצטדיון עיר החינוך (רויטרס)
תא צפייה באצטדיון עיר החינוך (רויטרס)תא צפייה באצטדיון עיר החינוך (רויטרס)

אצטדיון אל ת’ומאמה

מיקום: דוחא. קיבולת: 40,000. המשחקים שיארח: משחקים מבתים 1, 2, 5 ו-6, שמינית הגמר בין הראשונה בבית 4 לשנייה בבית 3 ומשחק רבע הגמר.

המבנה, שבנייתו החלה במהלך 2017, עוצב ותוכנן על ידי צוות קטארי בלבד, בראשותו של הארכיטקט איברהים אל ג'ידה, שעיצב את האצטדיון בהשראת הטאקייה, הכובע המוסלמי המסורתי. כמו אצטדיונים נוספים, גם באל ת’ומאמה יוסרו 20,000 מושבים לאחר הטורניר, ובמקומם ייבנה מלון של 60 חדרים הפונים למגרש.

אצטדיון אל תאצטדיון אל ת'ומאמה. בהשראת ה"טאקייה" המסורתי (רויטרס)
אצטדיון אל תאצטדיון אל ת'ומאמה. מבט מבפנים (רויטרס)

אצטדיון ראס אבו עבוד

מיקום: דוחא. קיבולת: 40,000. המשחקים שיארח: משחקים מבתים 3, 4, 7 ו-8 ושמינית הגמר בין מוליכת בית 7 לשנייה בבית 8.

אצטדיון ראס אבו עבוד בעיר דוחא, יהיה ראשון מסוגו בעולם ויביא בשורה לעולם הכדורגל. המגרש, שהוקם על אי מלאכותי מיוחד ונבנה מחומרים ממוחזרים בלבד, ניתן לפירוק והרכבה בצורה מוחלטת והוא יפורק מיד לאחר סיום הטורניר. למעשה מדובר באצטדיון “הזמני” הראשון אי פעם.

אצטדיון ראס אבו עבוד (רויטרס)אצטדיון ראס אבו עבוד (רויטרס)
אצטדיון ראס אבו עבוד (רויטרס)אצטדיון ראס אבו עבוד (רויטרס)

אצטדיון אל ראיאן (שופץ)

מיקום: אל ראיאן. קיבולת: 44,740. המשחקים שיארח: משחקים מבתים 1, 2, 5 ו-6 ושמינית הגמר בין מוליכת בית 3 לשנייה בבית 4.

המבנה הוקם במקורו ב-2003 תחת השם “אצטדיון אחמד בן עלי” והכיל קצת יותר מ-20,000 מקומות ישיבה. בשנת 2015 נהרס והוקם תחתיו האצטדיון הנוכחי – אל ראיאן. במהלך השיפוץ הוכפלה כמות מקומות הישיבה ונוספו בו מגוון שיפורים טכנולוגיים מתקדמים. חנוכת האצטדיון החדש הייתה ב-18 בדצמבר 2020, כחלק מחגיגות “היום הלאומי” של קטאר. האצטדיון שימש כאחד משני מבנים בהן נערכו משחקי גביע העולם למועדונים ב-2020, יחד עם אצטדיון עיר החינוך.

אצטדיון אל ראיאן (רויטרס)אצטדיון אל ראיאן (רויטרס)
חניכת אצטדיון אל ראיאן (רויטרס)חניכת אצטדיון אל ראיאן (רויטרס)

אצטדיון אל וכרה

מיקום: אל וכרה. קיבולת: 45,120. המשחקים שיארח: משחקים מבתים 3, 4, 7 ו-8 ושמינית הגמר בין הראשונה בבית 5 לשנייה בבית 6.

אצטדיון אל וכרה, או בשמו הרשמי אצטדיון סעוד בן עבדולרחמן, הוקם במהלך 2019 לקראת משחקי המונדיאל. הוא משמש בעיקר למשחקי כדורגל והפך לביתה של הקבוצה המקומית. סביב בנייתו עמדו שתי שערוריות גדולות. עיצוב האצטדיון הוצע על ידי זהא חדיד, האדריכלית הבריטית-עיראקית המפורסמת, העיצוב עורר רעש גדול בזירה הבין-לאומית ורבים טענו כי האצטדיון דומה בצורתו לאיבר המין הנשי.

אצטדיון אל וכרה (רויטרס)אצטדיון אל וכרה (רויטרס)
אצטדיון אל וכרה. עמד במוקד שתי שערוריות (רויטרס)אצטדיון אל וכרה. עמד במוקד שתי שערוריות (רויטרס)
תא צפייה באצטדיון אל וכרה (רויטרס)תא צפייה באצטדיון אל וכרה (רויטרס)

סערה נוספת במרכזה עמד אצטדיון אל וכרה, הייתה סביב הטענות על עבדות בכפייה תוך זלזול מוחלט בחיי אדם. הכול החל כאשר העיתונאי מרטין פילר פרסם במגזין אמריקאי מאמר בו טען כי במהלך בניית האצטדיון מצאו את מותם כ-1,000 מהגרי עבודה. זהא חדיד הגישה בתגובה תביעת דיבה וטענה כי במהלך העבודות לא אירע שום מקרה מוות, פילר הודה כי שגה, התנצל והצדדים הגיעו להסדר במסגרתו שולם פיצוי כספי לחדיד. יש לציין כי באתרי הבנייה הנוספים אכן תועדו עדויות קשות במיוחד לפיהן נעשה שימוש מזלזל בחיי אדם לצורך הקמת האצטדיונים. ברחבי העולם פרצו מחאות רבות תחת הכותרת: “מונדיאל עם דם על הידיים”.

חדר ספא באצטדיון אל וכרה (רויטרס)חדר ספא באצטדיון אל וכרה (רויטרס)
אצטדיון אל וכרה (רויטרס)אצטדיון אל וכרה (רויטרס)
אסור לפספס
נגןפאטצ'י פותח את הבוקר עם כאפה מערן זהבי
פאטצ'י פותח את הבוקר עם כיפכוף מערן זהבי
נגןזה לא קורה הרבה: מנור ודנה בחופשה חלומית
זה לא קורה הרבה: מנור ודנה בחופשה חלומית
נגןנשיא המועדון הגיע עם קיאק למגרש המוצף
נשיא המועדון הגיע עם קיאק למגרש המוצף
נגןחצי דקה לקחה לשוער השני לגנוב את ההצגה
בחצי דקה הספיק השוער השני לגנוב את ההצגה
/* LAST / NEXT ROUNDs */