יום שבת, 11.01.2025 שעה 00:10

קרב הענקיות: יחסי הכוחות בין ברזיל לבלגיה

היתרון של צ'יצ'י, המערך הבעייתי של מרטינס בהגנה, החיסרון של קאסמירו וההתקפות הקטלניות. השוואה בין הסלסאו לשדים האדומים לפני רבע הגמר ב-21:00

|
קוטיניו, ניימאר, הזאר ולוקאקו. ה-כוכבים
קוטיניו, ניימאר, הזאר ולוקאקו. ה-כוכבים

שלב רבע גמר מונדיאל 2018 ייפתח היום (שישי) עם צמד משחקים מרתקים, כאשר המרכזי מביניהם יהיה התמודדות בין ברזיל לבלגיה. מדובר בקרב בין נבחרת דרום אמריקאית שנחשבת לאחת מהפייבוריטיות לזכייה בגביע, לבין אחת מהנבחרות שמשחקות את הכדורגל הכי שמח באירופה, כזה שעזר לה לנצח את את יפן בצורה דרמטית בשלב הקודם.

הענקיות ייפגשו על הדשא בקאזאן ב-21:00 ועוד לפני כן, זו ההזדמנות לנתח את שתי הנבחרות שאמורות לספק משחק פתוח אך גם מאוד טקטי - העמדות הבעייתיות, היתרונות, המאמנים ושיטות המשחק שלהם, ומה המפתחות שיכולים להביא לכל אחת מהן את הכרטיס הנכסף לחצי הגמר.

ענק: הילדים מתרגלים "הצגה" כמו של ניימאר

על המגרש, שתיהן נבחרות נוצצות, אך אם מפרקים את המערכים של שתיהן, עושה רושם שלברזיל יש יתרון מסוים על פני בלגיה, בעיקר בחוליית ההגנה. האם זה יבטיח לה ניצחון?

מאמנים: החכם והפיקח

מאמן הסלסאו, צ'יצ'י, מאוד אהוב במולדתו וכל החלטה שהוא לוקח לרוב מתקבלת באהדה על ידי התקשורת המקומית. מאז שמונה לתפקיד, ברזיל הפכה לכמעט בלתי מנוצחת. הוא עמד על הקווים ב-25 משחקים, בהם רשם רק הפסד אחד לעומת 20 ניצחונות, עם נתון מדהים של 54 שערים לטובת הנבחרת שלו ושישה שערי חובה. כל השחקנים מאוד מחויבים לנבחרת שלו, וגם הוא מחויב לשחקנים. לא פעם הוא הגן עליהם וכך הפך את הנבחרת למגובשת מאוד.

צ'יצ’י מנוסה יותר וגם הצליח לייצב נבחרת עם ציפיות גבוהות, תוך כדי שנתן ליצירתיות של שחקניו להתבטא ובמקביל לא התפשר על משחק ההגנה. לכן, המאמן מכונה "אבא" על ידי חלק מהשחקנים. "הוא מסתכל בעיניים שלי ויודע מתי הייתי בסדר ומתי לא, כך שאני קורא לו פרופסור", סיפר פאוליניו, בעדות שמסבירה את גודל הכימיה בין המאמן לבין הכוכבים שלו בנבחרת.

צצ'יצ'י במהלך המשחק של ברזיל נגד קוסטה ריקה (רויטרס)

לעומת הברזילאי, מאמן בלגיה רוברטו מרטינס קיבל הרבה ביקורות לפני הטורניר, לאחר שהחליט שלא לזמן את הקשר ראג'ה נאינגולן לסגל, אבל מנגד בחר לזמן את שני "המופנקים", אקסל ויטסל ויאניק פריירה קראסקו, שהעדיפו את הכסף הגדול של סין מאשר התקדמות מקצועית באירופה.

שלב שמינית הגמר לימד אותנו הרבה על המאמן של בלגיה, בעיקר בתגובות שלו להתפתחות המשחק. השינויים במערך והשחקנים שנכנסו לשחק נגד היפנים לאחר שהשדים האדומים נקלעו לפיגור 2:0 הכריעו את המפגש לטובת בלגיה, אחרי שהביאו למהפך אדיר. ובכלל, ניתן היה לראות שיש למרטינס פתרון גם למשברים הגדולים ביותר, כאשר גם עוזר המאמן שלו, תיירי הנרי, נחשב לדמות משמעותית על הספסל.

רוברטו מרטינס. יודע לצאת ממשברים תוך כדי משחק (רויטרס)רוברטו מרטינס. יודע לצאת ממשברים תוך כדי משחק (רויטרס)

לסיכומו של עניין, מרטינס יודע לצאת מצרות שצ'יצ'י מלכתחילה לא נכנס אליהן, בערך כמו במשל "החכם והפיקח". בעמדה הזו, יש שני מאמנים מצוינים, אבל לברזיל יתרון קל.

ציונים:
צ'יצ'י: 9.
מרטינס: 8.

שוער: איכות בין הקורות

אליסון הברזילאי הגיע אחרי עונה טובה יחסית ברומא אבל לא ממש נזקק להציג את היכולות שלו ברוסיה, הרבה בזכות ההגנה החזקה בצהוב. הנבחרת שלו ספגה רק שער אחד עד עכשיו בטורניר, וגם הוא לא היה ממש באשמתו של השוער, שראה את הנגיחה של סטיבן צובר משווייץ חודרת פנימה, אחרי שמירה לקויה בכדור קרן.

אליסון. ספג רק שער אחד בינתיים (רויטרס)אליסון. ספג רק שער אחד בינתיים (רויטרס)

לעומתו, לטיבו קורטואה הייתה יותר עבודה במונדיאל הנוכחי ובינתיים שוער צ'לסי גילה יכולת סבירה למדי. אומנם הוא ספג שני שערים בשמינית הגמר, אבל היה גם זה שהציל את הנבחרת מספיגה נוספת בתוספת הזמן ומיד לאחר מכן הוציא לדרך את ההתקפה המתפרצת שהובילה לשער הניצחון הדרמטי של נאסר צ'אדלי.

בשורה התחתונה, מדובר בשני שוערים טובים ושניהם יכולים גם להיות אלה שיכריעו את המשחק, במיוחד אם זה יגרר לפנדלים. גם בגזרת האנשים עם הכפפות, הסלסאו שומרים על עדיפות מינורית.

טיבו קורטואה. התקשה מול היפנים (רויטרס)טיבו קורטואה. התקשה מול היפנים (רויטרס)

ציונים:
אליסון: 7.5.
קורטואה: 7.

הגנה: שניים שמנצחים שלושה

משחק הפתיחה של ברזיל במונדיאל לא היה דומה לשאר ההופעות שלה בטורניר ולא אפיין את הנבחרת הזו, שמציגה הגנה נהדרת. במשחק הראשון שלהם מול שווייץ, הסלסאו כבשו את השער היחיד שלהם מחוץ לרחבה, אחרי הבעיטה האדירה של פיליפה קוטיניו - אבל גם ספגו את השער היחיד שהובקע נגדם בכל הטורניר, אחרי כדור קרן שנחת על ראשו של צובר, שהתחמק משמירה לוקה של ז’ואאו מיראנדה.

אלא שכאמור, מאז הרשת של הברזילאים לא זזה. שני הבלמים, מיראנדה וטיאגו סילבה בני ה-33, מאוד מנוסים וזה ניכר במשחק ובשיתוף הפעולה שלהם. אחרי שדני אלבס נפצע ולא זומן למונדיאל, גם המגן הימני המחליף דנילו נפצע, ומי שנכנס לנעליים הגדולות של העמדה באגף הוא פאגנר האלמוני, שלא משחק באירופה לעומת יתר שחקני הסגל. בהמשך גם מרסלו נפצע, אבל פיליפה לואיס הוותיק ממלא את החסר. כל השינויים הללו לא הזיקו במיוחד להגנה היציבה של הנבחרת בצהוב-ירוק, אותה מתחזקים בלמי אינטר ופאריס סן ז’רמן. הגנת ברזיל, או הגנת ברזל - איך שתרצו - עושה את העבודה שלה.

טיאגו סילבה ומיראנדה. צמד חזק (רויטרס)טיאגו סילבה ומיראנדה. צמד חזק (רויטרס)

אצל השדים האדומים לעומת זאת, העורף חשוף יותר וזו כנראה החוליה החלשה והפגיעה ביותר במערך, על אף שהוא כולל שלושה בלמים. וינסנט קומפאני לא פתח את המונדיאל מכיוון שהגיע פצוע וגם כשהשתלב לא היה ברמה הדרושה ממנו, מה גם שלא שיחק באופן רציף בעונה האחרונה במנצ’סטר סיטי. יאן ורטונגן ששיחק עונה מלאה בטוטנהאם גם לא מסתדר במערך הנוכחי, כאשר חברו לקבוצה, טובי אלדרווירלד, הגיע אחרי עונה שבה מיעט לשחק והפך למטרה מבחינת היפנים, שניסו לתקוף דרכו.

יאן ורטונגן, לפחות בהתקפה עושה את העבודה (רויטרס)יאן ורטונגן, לפחות בהתקפה עושה את העבודה (רויטרס)

גם האופציות על הספסל לא יביאו כנראה לשינוי משמעותי. במשחקים הראשונים שיחק דדריק בויאטה במקומו של קומפאני, אך הוא לא קיבל את הקרדיט ממרטינס בסופו של דבר בשמינית הגמר. גם תומאס ורמאלן לא שיחק הרבה בברצלונה ולא פתח במשחק האחרון, כך שנעשתה הרבה תחלופה בקו האחורי ונדמה שהיא החוליה שנראית הכי פחות יציבה אצל מרטינס. 

ציונים:
ברזיל: 8.5.
בלגיה: 6.

קישור: היעדרותו של קאסמירו תשפיע?

הברומטר של ברזיל במרכז השדה הוא קאסמירו. קשר ריאל מדריד הוא זה שמאזן את האמצע ומנהל את המשחק מאחור. לצערם של הסלסאו, הפעם “הגרזן” שלהם ייעדר בגלל צבירת כרטיסים צהובים ובהחלט מדובר בחיסרון משמעותי שיכול להשפיע על השליטה במרכז השדה. יהיה מעניין לראות מי ייכנס לנעליו, כאשר עושה רושם שהמחליף יהיה פרננדיניו.

קאסמירו המורחק יהיה חיסרון משמעותי במערך של ברזיל (רדאד גקאסמירו המורחק יהיה חיסרון משמעותי במערך של ברזיל (רדאד ג'בארה)

אם בלגיה תפתח עם שני קשרים במרכז השדה, זה ישחק לטובתה של ברזיל. ברוב המשחקים שבהם אקסל ויטסל וקווין דה בראונה פתחו באמצע, היה נדמה שזה לא מספיק, בעיקר מבחינה הגנתית, כשבלגיה נותרה חשופה ויפן למשל ידעה לנצל זאת. למעשה, השינוי שמרטינס ביצע בשמינית הגמר - כשהכניס קשר נוסף ושינה את המערך כך שוויטסל שיחק כקשר אחורי כשלפניו דה בראונה ומרואן פלאיני - היה זה שמנע התקפות של היריבה מהמרכז וגם נתן את החופש לדה בראונה לעסוק בהתקפה. התוצאה? שלושה שערים תוך 25 דקות.

מבחינה התקפית, דה בראונה מביא כוח פריצה מדהים ומשחק חכם. באגפים, קראסקו ותומא מונייה לא ממש מספקים את הסחורה, בייחוד בצד ההגנתי של התפקיד, וזה יהיה משמעותי נגד היריבה מדרום אמריקה. לברזיל יש גם כלים מסוכנים שבאים מהאגף ויכולים לנצל את החולשות שלהם וגם שחקני מרכז קישור שמרבים לחדור לעומק הרחבה, כמו פאוליניו וקוטיניו.

דה בראונה חוגג את המהפך מול יפן (רויטרס)דה בראונה חוגג את המהפך מול יפן (רויטרס)

לסיכומו של עניין, בברזיל יצטרכו למצוא פתרון למרכז המגרש כי ההיעדרות של קאסמירו הורידה את הציון של הקישור במקרה הזה, בעוד שהקישור של בלגיה, במערך הקבוצה שלו עם שני הקשרים באמצע, לא מספיק את הסחורה ועסוק יותר בסגירת חורים מאשר ביצירת מצבים. שלושה קשרים במרכז - זה כבר סיפור אחר.

ציונים:
ברזיל: 7.5.
בלגיה: 7.

התקפה: החלק הכי יפה במשחק

בלגיה ניצחה בכל משחק עד עכשיו תוך שהציגה התקפה קטלנית עם 12 שערים בארבעת משחקיה ברוסיה. רומלו לוקאקו כבש ארבעה שערים, עם צמדים מול טוניסיה ופנמה, והוסיף גם סוג של “בישול” עם פתיחת הרגליים שאפשרה לצ’אדלי לכבוש את השער המכריע נגד יפן. החלוץ החסון פורח, אבל עד כה לא נתקל בהגנות חזקות במיוחד וניצל את יתרון הפיזיות שלו. מול טיאגו סילבה ומיראנדה זה עלול להיות סיפור שונה לחלוטין, כך שאין ספק שיהיה מעניין לראות אם הוא יצליח להביא את היכולות גם למשחק הנוכחי.

לוקאקו מול יפן. החלוץ המסוכן של בלגיה (רדאד גלוקאקו מול יפן. החלוץ המסוכן של בלגיה (רדאד ג'בארה)

בעוד שהפוקוס הולך לכוכבים של הנבחרת ובראשם לוקאקאו, דה בראונה ואדן הזאר, דווקא דריס מרטנס הוא הגורם המפתיע. התנועה לעומק, פינוי השטחים וגם השער הנפלא במשחק הראשון נגד פנמה, הם הערך המוסף של שחקן נאפולי. מהצד השני של הקישור, הזאר חופשי ורוקד על המגרש, והוא השחקן האחראי והמסוכן ביותר בהתקפה. גם על הספסל יש לבלגים אופציות מרשימות כמו מיצ'י באטשואי, עדנאן ינוזאי ויורי טילמנס, שכבר הוכיחו את עצמם בדקות המעטות שקיבלו.

לברזילאים התקפה מדהימה לא פחות, שמבוססת קודם כל על יכולות אישיות ולרוב כובשת מתוך הרחבה. מלבד שערו של קוטיניו במשחק הפתיחה, שהוא היחיד שהובקע מחוץ לרחבה, כל ששת השערים הבאים הובקעו מתוך ה-16. החלוץ גבריאל ז'סוס אומנם לא כבש, אבל בדומה למרטנס, הוא הציר המרכזי בהתקפה ודרך התנועה שלו אחרים באים לידי ביטוי. ניימאר, וויליאן וקוטיניו שכאמור מצטרף מאחור, הם שחקנים מאוד מסוכנים, עם הכדור ובלעדיו. קוטיניו היה מעורב בשער בכל אחד מהמשחקים בשלב הבתים, וגם ניימאר כבש פעמיים ובישל שער נוסף.

ניימאר ופאוליניו. יחגגו גם על ההגנה הבלגית? (רויטרס)ניימאר ופאוליניו. יחגגו גם על ההגנה הבלגית? (רויטרס)

הצד היפה והטוב ביותר על המגרש, מבחינת שתי הנבחרות, מקבל ציון שווה. שתי ההתקפות מסוכנות ועם יכולות מרשימות ומגוונות, כך שבמשחק הקרוב ייתכן שדווקא ההגנות יהיו אלה שיכריעו.

ציונים:
ברזיל: 9.
בלגיה: 9.

אסור לפספס
נגןפאטצ'י פותח את הבוקר עם כאפה מערן זהבי
פאטצ'י פותח את הבוקר עם כיפכוף מערן זהבי
נגןזה לא קורה הרבה: מנור ודנה בחופשה חלומית
זה לא קורה הרבה: מנור ודנה בחופשה חלומית
נגןנשיא המועדון הגיע עם קיאק למגרש המוצף
נשיא המועדון הגיע עם קיאק למגרש המוצף
נגןחצי דקה לקחה לשוער השני לגנוב את ההצגה
בחצי דקה הספיק השוער השני לגנוב את ההצגה
/* LAST / NEXT ROUNDs */