על השאלה מיהו השחקן הגדול ביותר בעולם אין בכלל ויכוח, או שבעצם יש ויכוח גדול. ישנם הטוענים שרונאלדו, יש את אלו שטוענים שמסי, בכל מקרה סביר להניח שאם תשאלו כל חובב כדורגל ברחבי תבל תשמעו רק שתי תשובות אפשריות.
שאלה שעליה יהיה יותר קשה להשיב תהיה מיהו הפנדליסט הטוב בעולם? אם כבר התחלנו בקרב הטיטאנים בין הפרעוש ויריבו הפורטוגלי, אז לפחות בנושא זה חובבי רונאלדו ישמחו לגלות שממוצע הפנדלים של אלילם טוב בהרבה מזה של הארגנטיני. אומנם CR7 החטיא פנדל בגמר הצ'מפיונס מול צ'לסי כשעוד שיחק תחת הדרכתו של סר אלכס, אך הוא יכול להתגאות ב-94 אחוזי הצלחה מתוך 45 בעיטות העונשין מ-11 מטרים שלו.
כשנבחרת הולנד, הלוזרית הכי גדולה בתולדות גביע העולם, הגיעה לגמר מול ספרד במונדיאל 2010, אוהדי הנבחרת הכתומה חשו פחד רב מהפסד בבעיטות הכרעה מהנקודה הלבנה. בדיוק לשם כך גייסו מספר פסיכולוגים שינתחו את האישיות של כל אחד משחקני האורנג' כדי לקבוע מי הם הפנדליסטים שיהיו אמורים לקחת את הבעיטות המכריעות.
התשובה המובהקת של אותם מומחים הייתה אחת - רובין ואן פרסי. חלוץ יונייטד נותח כאדם שלא חושב או חושש לפני הבעיטה ולכן הוא צריך לקחת את הבעיטה המכריעה במקרה ותהיה כזאת. כמובן שההולנדים הפסידו 1:0 לאינייסטה דקות ספורות לפני בעיטות העונשין. למרות זאת, עם כל הכבוד לפרויד ולממשיכי דרכו הפסיכולוגים, להולנדי המעופף ממוצע די בינוני של 77 אחוזים.
|
ואן פרסי. פסיגולוגיה בגרוש? (רויטרס) |
|
|
לפני שהקוראים היקרים יגיבו בתגובות נזעמות, תדעו שבועטים אגדיים כמו אלסנדרו דל פיירו, סטיבי ג'י, פרנק למפארד, סבסטיאן "לוקו" אבראו וזלאטן איברהימוביץ', בהחלט היו צריכים להיכנס (לכולם למעלה מ-90% הצלחה), אך בנוסף לאחוזים הללו, אנחנו ניזונים גם מסיפורים פיקנטיים שיכניסו את השחקנים למצעדנו המכובד. מוכנים? אלו שמונת בועטי הפנדלים המוצלחים בעולם (או לפחות המעניינים ביותר).
8. דיאב אוואנה - הפנדל שחתם את חייו
את מצעד הפנדליסטים יפתח מקרה קצת מוזר שנגמר בטרגדיה גדולה. לפני מספר חודשים הכריזו מספר חוקרים אנגלים בקולי קולות: "מצאנו את הנוסחה לפנדל האולטימטיבי״. בדיוק כמו המתכון המושלם לעוגת שמרים שמורכבת מקמח, ביצים סוכר וכו', כך גם אותם חכמולוגים קבעו כי בעיטת העונשין המושלמת תורכב מבעיטה ב-105 קמ"ש, חצי מטר בדיוק מהמשקוף ומהקורה ובזווית של בין 20 ל-30 מעלות.
כנראה שדיאב אוואנה בן ה-21 לא ממש שמע על אותו מחקר ואת בעיטת העונשין של נבחרתו, איחוד האמירויות במשחק מול לבנון הוא החליט לבעוט עם העקב. התגובות ברחבי העולם בעקבות הפנדל ההזוי שזכה למיליוני צפיות ברחבי תבל היו שונות ומגוונות. מצד אחד היו את אלה ששיבחו והיללו את הקשר הצעיר על אומץ ליבו והכישרון בכיבוש אחד השערים המעניינים שהובקעו מאז ומעולם, אך מצד שני היו רבים שדרשו להשעות אותו בשל החוצפה והזלזול ביריב. לא ברור אם הייתה זאת פתיחת העיניים או צחוק הגורל האכזר, אך מספר שבועות לאחר שדיאב הבקיע את אותו פנדל מפורסם, הוא נהרג בתאונת דרכים אכזרית כשמשאית דוהרת התנגשה בו ובאחיו.
|
רכבו של אוואנה אחרי התאונה. הפנדל שחתם את חייו (WAM) |
|
|
7. רוברטו באג'יו - בלוס אנג'לס עדיין מחפשים את הכדור
כן, כן אני יודע, אתם בוודאי חושבים לעצמכם כיצד הכנסנו את רובי למצעד הפנדליסטים הגדולים בכל הזמנים כשאיטלקים כמו פירלו, דל פיירו וטוטי נותרו בחוץ. הרי הקוקו הקדוש חתום על החמצת הפנדל המפורסמת ביותר בכל הזמנים כששלח את הכדור לציפורים באותו גמר מפורסם מול ברזיל במונדיאל 94'. בספרו של אחד מכוכבי הסקוודרה אזורה הגדולים בכל הזמנים, "בעיטה לשמיים", הוא הביע כאב עמוק על אותה החמצה בלתי נשכחת: "בעטתי את הפנדל הזה עוד פעמים רבות. בחלום, בפרוזדור, אפילו בטלוויזיה. ותמיד כבשתי. בחלומות, הכול שונה. אני מתעורר עם חיוך, כאילו שבאמת כבשתי. המטען נעלם, המראות נשכחו, אבל זו רק אשליה. המטען כבד ולסיפור הזה אין סוף טוב. גם אם היום זה כואב פחות".
|
בארה"ב עוד מחפשים את הכדור, אתם כבר מצאתם? (רויטרס) |
|
|
למרות אותה החטאה איומה מהנקודה לבנה, הבודהיסט האיטלקי נחשב עד היום, לפחות מבחינה סטטיסטית לכובש הפנדלים המצטיין בכל הזמנים עם 108 פנדלים מוצלחים מתוך 122 ניסיונות בכל הקריירה האגדית. בוודאי תופתעו לשמוע שמתוך כל 122 בעיטות העונשין מ-11 מטרים, רק אחת הלכה מחוץ למסגרת, כולכם כבר יודעים על איזו בעיטה מדובר. למרות אותה בעיטת פוטבול, כבר במונדיאל שלאחר מכן האיטלקים שפגשו את נבחרת צ'ילה קיבלו הזדמנות מצויינת מאותה נקודה לבנה מפורסמת, אתם בוודאי לא צריכים לנחש מי ניגש לאותה בעיטה.
6. גאיזקה מנדייטה - 48 מיליון יורו לפנדל
סביר לוודאי שרובכם כבר לא זוכרים את המהנדס הבאסקי שאת מיטב שנותיו שיחק דווקא במדי ולנסיה. הקשר זהוב השיער לא נכנס לרשימתנו בגלל אחוז הכיבוש המדהים שלו מהנקודה הלבנה (97% הצלחה) אלא בשל הדרך הייחודית שבה היה עושה זאת. למעלה מחצי משעריו בקריירה היו בבעיטות עונשין מ-11 מטרים ובכל פעם מחדש הוא היה הולך באדישות לכדור, מביט לשוער בעיניים ושולח פס קליל לפינה. הבאסקי עם עצבי הברזל נרכש על ידי לאציו מהעטלפים תמורת לא פחות מ-48 מיליון יורו. למרות הסכום האדיר (העברה השישית בכל הזמנים) גאיזקה אכזב את כל יושבי האולימפיקו וכבש רק פנדל אחד במהלך שהייתו בנשרים, מול ורונה בגביע.
|
גם אוליבר קאן טעם מנחת רגלו של מנדייטה (רויטרס) |
|
|
5. דג'למיניה – חולה נפש, חולה ראבונה
בדיוק כמו מנדייטה, עוד אומן פנדלים נשכח מהליגה הספרדית הוא דג'למיניה הברזילאי. הקשר הגאוני שאת מיטב שנותיו בילה בלה קורוניה היה אחד הפנדליסטים המוצלחים בהיסטוריה בזכות הצ'יפים הערמומיים שבכל פעם מחדש היו עובדים על השוערים. למרות הביצועים האדירים מהנקודה הלבנה, הברזילאי סיים את דרכו בקבוצה מגליסיה ברגל שמאל לאחר שאלו האשימו אותו במחלת נפש שמונעת ממנו להגיע לאימונים. אחרי פרישתו מכר הדשא היה בהחלט ניתן להבין את הטענות הללו מפני שכיום האומן הברזילאי משחק בקבוצת הקט רגל של פלמנגו ואת אותן בעיטות עונשין הוא כובש אך ורק בראבונה.
4. חוסה לואיס צ'ילאברט ורוג'ריו קאני - שוערים או חלוצים?
אם עד כה נתנו את הכבוד הראוי לקשרים והחלוצים הגיע הזמן לתת את הכבוד לאותם פנדליסטים מצטיינים שניצבים איתן בין הקורות. נכון, תפקידם המרכזי של השוער האגדי מפראגוואי ושוער סאו פאולו ב-21 שנה האחרונות היה להציל בגופם את בעיטות היריב, אך כשיש לך בקבוצה שוער שמתמחה דווקא בכיבושים השמחה היא כפולה. השוערים האגדיים הבקיעו יחדיו לא פחות מ-166 שערים (צ'ילברט - 55 וקאני - 111) שרובם הגדול בבעיטות מהנקודה הלבנה. השיטה של שתי אגדות הדשא הייתה זהה - לשלוח טיל אדיר שכמעט בכל המקרים גם חורר את הרשת.
|
צ´ילאברט. חוגג עצירה או כיבוש פנדל? (רויטרס) |
|
|
3. זינאדין זידאן - קוסם גם מהנקודה
כיום קשה להאמין אך הקוסם הצרפתי זיזו מעולם לא היה הפנדליסט המוביל בקבוצותיו. ביובנטוס היה זה הנסיך דל פיירו שהיה אחראי על המשימה ובריאל ידידנו היה מחכה בתחתית רשימה עצומה שכוללת את ראול, רונאלדו (המקורי) ולואיס פיגו. למרות זאת, את המיומנות האדירה ואת עצבי הברזל הוא היה מראה כל פעם במדי נבחרת הטריקולור ולכן המקום המכובד ברשימה. שני פנדלים דרמטיים שבצרפת עדיין חולמים עליהם בלילות בוצעו נגד פורטוגל בחצי גמר יורו 2000 ובגמר מונדיאל 2006 מול איטליה.
מול הפורטוגלים זיזו כבש בשנייה האחרונה של תוספת הזמן ושלח את הצרפתים לגמר בו הם גם זכו בסופו של דבר. מול האיטלקים במונדיאל בגרמניה זה היה בסטייל אחר לגמרי. הקשר הצרפתי זכה לבעיטת עונשין מ-11 מטרים מול אחד השוערים הגדולים בכל הזמנים - ג'יג'י בופון. גמר מונדיאל? ג'יג'י בין הקורות? הצחקתם את זינאדין. הגאון הצרפתי שלח את הפנדל במעמד הכי מלחיץ שיכול להיות בצ'יפ אדיר למשקוף ופנימה. אקורד הסיום באותו משחק עבור זיזו דרך אגב הייתה אותה נגיחה מפורסמת במרקו מאטרצי. נכון שזידאן הורחק וצרפת הפסידה את גביע העולם אך עבורנו אותו פנדל ייחרט לעד כאחד המרשימים בהיסטוריית המשחק.
|
זיזו מקפיץ מעל ג'יג'י. חבל שזה נגמר רע (רויטרס) |
|
|
2. מת'יו לה טיסייה - לך לעזאזל מארק קרוסלי
סביר להניח שאם תשאלו כל חובב כדורגל ברחבי האי הבריטי מיהו הפנדליסט הטוב בכל הזמנים, תקבלו תשובה אחת ברורה - מת'יו לה טיסייה. קשרה האגדי של סאות'המפטון נראה אמנם כמו האנטיתזה המוחלטת לדמותו הקלאסית של כדורגלן, אך הבחור השמנמן שנראה גמלוני משהו, הוא אחד הקוסמים הגדולים שידע המשחק. מלבד התמחותו של "לה גוד" כפי שאוהדי הסיינטס היו מכנים אותו, בשערים עוצרי נשימה, הוא היה גם אשף הפנדלים הבלתי מעורער של הפריימר ליג. עם פרישתו, לה טיסייה עמד על ממוצע מדהים של 98 אחוזי הצלחה כשמתוך 48 פנדלים הוא הבקיע 47.
מי שמנע מהקוסם האנגלי לפרוש עם ממוצע מושלם הוא שוער קבוצת צ'סטרפילד כיום - מארק קרוסלי שהצהיר: "הרגע שאני הכי גאה בו בכל הקריירה שלי הוא הרגע בו עצרתי למת'יו פנדל. הייתי שוערה של נוטינגהאם פורסט וידענו שהפסד יסבך אותנו בתחתית. לפני הבעיטה הרגשתי שמשהו אלוהי מכוון אותי ימינה, זינקתי, עצרתי, ועזרתי לחבריי לנצח 1:2".
|
מארק קרוסלי בפעולה. רגע השיא בקריירה? (רויטרס) |
|
|
1. מריו באלוטלי - למה תמיד אני מבקיע פנדל?
מה כבר לא אמרו על מריו באלוטלי? ילדון, טיפשון, הוא יזרוק את כל הכישרון לפח יום אחד ועוד. למען האמת די סביר להניח שהשמצות האלו בדרך כלל נכונות, בכל זאת, איפה שמעתם על שחקן שמסייר לו להנאתו עם המאפיה האיטלקית, שורף את דירתו, זורק חצים על שחקני נוער סתם בשביל הכיף ועוד מיליון ואחד סיפורים הזויים בהם היה מעורב סופר מריו. למרות כל אלו, דבר אחד אי אפשר לקחת מחלוץ הרוסונרי - את היכולת האגדית להבקיע מהנקודה הלבנה.
כשהחלוץ הסורר עומד על הנקודה הלבנה, הכדור ימצא את עצמו בסופו של דבר אך ורק במקום אחד - עמוק ברשת. עד כה בעט באלוטלי 26 פנדלים באינטר, בסיטי, במילאן ובנבחרת איטליה ואת כולם הוא הבקיע. הוא עלה לראש הרשימה לא רק בזכות המאזן המושלם אלא, גם בזכות האופי בו הוא עושה זאת. מי שהיטיב להגדיר זאת הוא הקולגה לשעבר ושוער סיטי, ג'ו הארט: "יש לו את היכולת המשוגעת לא להסתכל על הכדור ולהבקיע, הוא ללא ספק הבועט המושלם".
|
חיבוק בין חברים, הארט מפרגן (גיא בן זיו) |
|
|
כמו ששוער נבחרת שלושת האריות טוען, כנראה שחוסר הרצינות של יליד פאלרמו הוא אחד הגורמים המשפיעים על האחוזים המטורפים. לא משנה מה תעשה לו וכיצד תנסה להוציא אותו משלוותו, כשהוא עומד לקראת בעיטת העונשין הוא פשוט יסתכל עלייך בזלזול וישלח כדור מושלם לפינה. אחד האירועים שממחישים תכונה זאת של מריו התרחשה במשחק הצ'מפיונס מול דורטמונד בעונה החולפת כשהתכולים ממנצ'סטר קיבלו בעיטת עונשין מ-11 מטרים עמוק בתוך תוספת זמן.
שוער דורטומנד - רומן ויידנפלר ניגש מול פרצופו של גיבורנו והחל להקניט אותו כחלק מלוחמה פסיכולוגית, לאחר מספר שניות חזר אל שערו, ראה את מריו מדלג בקלילות, שולח אותו לפינה ואת הכדור לרשת. כמובן שהפנומן האיטלקי לא שכח לגרמני את שיחת הטרשטוק וסינן לו בתנועות ידיים, "דבר עד מחר, לעולם לא תעצור לי פנדל!".
|
"באמת חשבת שתוכל להפריע לי? ליצן" (רויטרס) |
|
|