מבקריו הגדולים ביותר של ג'ורדי קרויף בחמש השנים האחרונות יטענו, מעל הכל, שהוא מתקשה - למרות הכסף הגדול והייחוס המשפחתי - להנחית בקריית שלום זרים רמי דרג. טענה כזו תעורר דיון סוער כמעט בכל יציע או קיוסק שכונתי, כאשר האמת נמצאת כנראה איפה שהוא באמצע, בין ראדה פריצה, קרלוס גארסיה וידאר קיארטנסון לבין איגנסיו פידלף, ראמון רומא ומאנה (היה זר כזה, בדקנו).
על אף הטיעונים לכאן ולכאן בנוגע ליכולת השחקנים הזרים שהנחית, מהרגע הראשון הקפיד קרויף להציב על הקווים מאמנים זרים בלבד, ובזה נחל ההולנדי הצלחה לא פעם ולא פעמיים. הייתה אמנם האמירה על אותה רשימת מאמנים שהעביר לגולדהאר וכללה ישראלים, אבל במבחן המציאות, אף מאמן מקומי לא באמת היה קרוב לתפקיד הנחשק.
גם בעונה הקרובה לא יעמוד ישראלי על הקווים של סגנית האלופה, ובהחלטה מפתיעה למדי, דווקא המנהל הספורטיבי ייכנס לנעליים אליהן בחר אנשי מקצוע שנה אחר שנה (או קצת פחות). רגע לפני שהוא עצמו יתפוס מקום של קבע על הספסל הצהוב, הגיע הזמן לחלק ציונים ולדרג את המאמנים שהובאו על ידי קרויף לעיר תל אביב.
לפני שנתחיל, חשוב לציין שמדובר בדירוג הקדנציות של המאמנים בצהוב-כחול, ולא דירוג היכולת שלהם כמאמנים בקריירה. יש מי שהרוויח מכך בדירוג שלנו... ויש את פיטר בוס.
לא מסכימים עם הציונים? אל דאגה, יש סקר בסוף. התחלנו.
במקום השביעי - ליטו וידיגל
תקופת אימון: כשלושה חודשים וחצי בעונת 2016/17
איפה הוא היום: ללא קבוצה, מנהל מו”מ עם מכבי ת”א להתרת חוזהו
בכמה מילים: עת ניגשים לדרג מאמן בהשוואה לאחרים, נשאלות כמה וכמה שאלות: האם הקבוצה התקדמה תחת שרביטו? האם הוא הוסיף לה דברים חדשים, בפן המקצועי או המנטלי? האם נרשמו הישגים מיוחדים תחתיו או תוצאות חשובות? עת ניגשים לדרג את ליטו וידיגל, נראה שהתשובה לכל השאלות היא “לא”.
יש, כמובן, לא מעט נסיבות מקלות. הוא הגיע רק בחודש פברואר, לא בנה את הקבוצה שקיבל לידיו וגם לא הייתה לו ההזדמנות להיות מעורב בשדרוג הסגל בחלון החורף. ההתחלה גם נראתה לא רע, אך ככל שחלף הזמן והגיעו רגעי האמת, מכבי ת”א שלו הלכה וכבתה. חשוב לזכור שווידיגל אמנם הגיע לקבוצה בעקבות פיטורי מאמן שכשל, אך קיבל אותה עם רוח חדשה ובפורמה טובה, לאחר מספר שבועות תחת ג’ורדי, שניצח את הפועל ב”ש וצימק את הפער מהמוליכה ל-5 נקודות בלבד.
את העונה סיים וידיגל במרחק 13 נקודות מהאלופה ועם שני הפסדים מולה, בחוץ ובבית. בכדורגל אין “הוקוס פוקוס”, והטענות על כך ששני הפסדי הליגה במחזורי הסיום היו גארבג’-טיים שגרם לפער מב”ש לצמוח, כל אלו התפוצצו לטוענים בפרצוף בהופעה חלשה בגמר הגביע, שהיה המשך ישיר ליכולת מול בית”ר ירושלים ומכבי פ”ת. תוסיפו לזה את מחסום השפה שפגע בתקשורת מול השחקנים (וגם מול הכתבים) ואת היציאה נגד קרויף בסיום המשחק מול בני יהודה, וגם אם אתם לא מסכימים עם הדירוג שלו במקום השביעי, נדמה שבקרב על התואר “המינוי ההזוי ביותר בעידן ג’ורדי” אין לו ממש מתחרים.
רגעי השיא: ניצחון 0:3 על מכבי חיפה וניצחון על בית”ר ירושלים בחצי גמר הגביע
רגעי השפל: צמד הפסדים להפועל ב"ש והפסד בגמר גביע המדינה
רקורד במסגרות המקומיות: 66% הצלחה ב-14 משחקי ליגה והפסד בגמר הגביע
רקורד במסגרת האירופית: הגיע לאחר הדחת הקבוצה מהליגה האירופית
ציון כולל: 4 מתוך 10
במקום השישי – שוטא ארבלדזה
תקופת אימון: כשישה חודשים וחצי בעונת 2016/17
איפה הוא היום: ללא קבוצה מאז עזב את מכבי ת”א
בכמה מילים: בניגוד למקרה וידיגל, בו יש תחושה שהטעות נעשתה בעצם המינוי, במקרה של ארבלדזה הטעות היתה דווקא בטיימינג הפרידה. בהתחשב בעובדה שקיבל את מכבי ת”א לאחר אבדן אליפות, ללא אצטדיון בלומפילד ובלי ערן זהבי, ההתחלה דווקא נראתה מבטיחה עם העפלה לשלב הבתים בליגה האירופית ו-16 נקודות מ-18 אפשריות בליגה, כולל תצוגת תכלית בדרבי. אלא שאז משהו השתבש.
משברים מתרחשים בכדורגל גם למועדונים המפוארים ביותר, אך אחת החוזקות הגדולות של מכבי בעידן ג׳ורדי היתה היכולת לנהל אותם ולצאת מהם, דבר שקרה בהצלחה בכל אחת מארבע העונות הקודמות. תחת שוטא, לא רק שכדור השלג לא נעצר, הוא הפך לגדול ביותר בחצי העשור האחרון, כזה שהזכיר לשחקנים את הימים החשוכים של המועדון ב-2003-2012, ובא לידי ביטוי באיבוד נקודות מול נמושות הליגה. לראשונה, גם ג׳ורדי לא השכיל לעצור את ההדרדרות בזמן, ועד שהגיעה הפרידה המתבקשת, הפער מב״ש צמח ל-8 נקודות וההולנדי נאלץ לרדת אל הקווים. זה לא היה מעט מדי, אך בהחלט מאוחר מדי.
רגעי השיא: ניצחון 0:5 על הפועל ת"א בדרבי, ניצחון דרמטי 2:1 על אלקמאר בחוץ
רגעי השפל: הפסד 4:3 לזניט אחרי יתרון 0:3, איבוד נקודות מול בני יהודה, אשקלון וכפ"ס בתוך חודש
רקורד במסגרות המקומיות: 58% הצלחה ב-16 משחקי ליגה
רקורד במסגרת האירופית: מקום שלישי בשלב הבתים של הליגה האירופית
ציון כולל: 4.5 מתוך 10
במקום החמישי - פיטר בוס
תקופת אימון: כארבעה חודשים וחצי בעונת 2015/16
איפה הוא היום: חתם בשורות בורוסיה דורטמונד לשנתיים, אחרי עונה באיאקס ההולנדית
בכמה מילים: המאמן עם הפער הגדול ביותר בין קריית האימון שלו לבין המיקום בדירוג שלנו. אין ספק שמדובר באיש מקצוע מהרמות הגבוהות ביותר, אבל כאשר מסתכלים על השורה התחתונה, הישגיו בצהוב זהים לאלו של וידיגל המושמץ: מקום שני בליגה ותצוגה פושרת שהביאה להפסד בגמר הגביע. כל זאת, על אף שקיבל את הקבוצה בפער 3 נקודות בלבד מב”ש ומונה ממש בתחילת חלון ההעברות, במהלכו התחזקה הקבוצה בהאריס מדוניאנין ובאורלנדו סה.
תחת בוס, הקבוצה הצהובה חזרה להציג כדורגל אטרקטיבי, לא הפסידה כלל בליגה ואף כבשה מחדש את המקום הראשון בטבלה, אבל גם לא הצליחה לגבור על הפועל ב”ש בשני משחקים, כאשר המפגש ביניהן בבלומפילד היה השלישי מתוך ארבעה משחקי פלייאוף רצופים אותם סיימה הקבוצה בתיקו, מה שהוביל לאבדן הצלחת. התחושה היא שאלמלא היה עוזב, היה יכול ההולנדי לבנות בצוותא עם ג’ורדי קבוצה חזקה במיוחד לעונת 2016/17, אלא שבוס קיבל הצעה מאייאקס, ומכבי קיבלה את שוטא ארבלדזה.
רגע השיא: ה-0:6 ההיסטורי על מכבי חיפה במשחק הפרידה מבלומפילד
רגעי השפל: 4 משחקים רצופים ללא ניצחון בשלבי ההכרעה של הליגה והפסד בגמר הגביע למכבי חיפה
רקורד במסגרות המקומיות: 75% הצלחה ב-19 משחקי ליגה והפסד בגמר הגביע
רקורד במסגרת האירופית: הגיע לאחר הדחת הקבוצה מליגת האלופות
ציון כולל: 5.5 מתוך 10
במקום הרביעי – סלבישה יוקאנוביץ'
תקופת אימון: כשישה חודשים וחצי בעונת 2015/16
איפה הוא היום: מאמן פולהאם, הודח בחצי גמר פלייאוף העלייה לפריימרליג
בכמה מילים: האיש שעשה את מה שגם המדורג מספר 1 לא הצליח לעשות, בזכות ניהול משחק מעולה מול פלזן בחוץ ובשני המפגשים עם באזל, ובזכות ערן זהבי אחד – להעפיל עם מכבי ת”א לשלב הבתים של ליגת האלופות. נכון, 6 המשחקים בבית ז’ לא הוסיפו הרבה כבוד למועדון, אבל היה מדובר באירוע מכונן: מחד, התגשמות החלום והחזון של הבעלים, מיץ’ גולדהאר, וההוכחה שקבוצה איכותית יכולה לייצר הכנסות משמעותיות, ומאידך, מראה עבור הבעלים הקנדי ששיקפה את הפער בין המועדון שלו למועדון הגדולות של אירופה.
במסגרת המקומית, למרות אחוזי הצלחה טובים כמעט כמו של אוסקר גארסיה, תחת יוקאנוביץ’ החל תהליך הפיכתה של מכבי ת”א למספר 2 בכדורגל הישראלי. באותם ימים, נראה היה שגם עבור המאמן שלה עצמה, מכבי הופכת למספר 2 בסדר העדיפויות, כשבראש ניצב הרצון של יוקאן למצוא מועדון חדש. ממש במקביל למו”מ בין הצהובים לפולהאם על שחרורו של המאמן, הגיעה הפועל ב”ש לבלומפילד, מבצר בו לא ניצחה חמש שנים וחצי, ולקחה שלוש נקודות. השאר היסטוריה.
רגע השיא: העפלה לשלב הבתים של ליגת האלופות
רגעי השפל: 0 נקודות בשלב הבתים של ליגת האלופות, הפסד בית להפועל ב"ש
רקורד במסגרות המקומיות: 73% הצלחה ב-16 משחקי ליגה
רקורד במסגרת האירופית: העפלה לשלב הבתים של הצ'מפיונס על חשבון באזל וצבירת 0 נקודות
ציון כולל: 7 מתוך 10
במקום השלישי – אוסקר גארסיה
תקופת אימון: כל עונת 2012/13 וכחודשיים נוספים בתחילת עונת 2014/15
איפה הוא היום: חתם בשורות סנט אטיין הצרפתית, אחרי שנתיים מוצלחות ברד בול זלצבורג
בכמה מילים: כבר בקיץ הראשון שלו כמנהל הספורטיבי, בנה ג’ורדי קרויף סגל איכותי במכבי ת”א, אך מי שלקח את אוסף השחקנים הכישרוני והפך אותו ליחידה מלוכדת ומצליחה – זהו אוסקר גארסיה. בפן המקצועי, הוא הביא לצהובים את ה-4:3:3 מברצלונה ואת הסדר והמשמעת הטקטיים, בזמן שבצד המנטלי, הוא החזיר לקריית שלום את הווינריות והמכביזם שאפיינו את המועדון בימיו הגדולים.
הוא המאמן הראשון שלקח את מכבי לפסגה עוד בטרם “עידן זהבי”, וככל שהעונה התקדמה, החלקים הלכו ונדבקו עד להנפת צלחת ראשונה לאחר עשור. מעטים יזכרו לו את המו”מ התמוה עם קלאב ברוז’ באמצע העונה, את ההדחה המוקדמת מגביע המדינה ואפילו את הקמפיין האירופי הכושל בתחילת עונת 14/15, שנערך בחו”ל בשל המלחמה בישראל. אבל אנחנו זוכרים, ולכן הוא מתכבד “רק” במקום השלישי.
רגעי השיא: אליפות ראשונה אחרי עשור, כולל שלושה ניצחונות אדירים במשחקי הדרבי
רגע השפל: הדחה בשמינית גמר גביע המדינה מול בית"ר י-ם (12/13)
רקורד במסגרות המקומיות: 74% הצלחה וזכייה באליפות המדינה 2012/13
רקורד במסגרת האירופית: הדחה בסיבוב המוקדמות השלישי של ליגת האלופות מול מאריבור (14/15)
ציון כולל: 8.5 מתוך 10
במקום השני – פאקו אייסטרן
תקופת אימון: 9 חודשים בעונת 2014/15
איפה הוא היום: ללא קבוצה לאחר שפוטר מוולנסיה, סירב לחזור למכבי ת"א במהלך העונה
בכמה מילים: ביחס לכל שאר חבריו לרשימה, המאמן הספרדי קיבל את מכבי ת”א במצב הרע ביותר שלה בעידן ג’ורדי: ימים ספורים לפני סגירת החלון, בשלהי מבצע “צוק איתן”, אחרי הדחה כפולה ממוקדמות ליגת האלופות והליגה האירופית ובמצב מנטלי רעוע. נדמה היה שהפרויקט שבנו ג’ורדי, אוסקר וסוזה עומד להתפרק, ואז הגיע פאקו.
אחוזי ההצלחה שלו בליגה הם אמנם הנמוכים ביותר בחמש השנים האחרונות, למעט תקופתו של שוטא בת”א, וזו אחת הסיבות לכך שהוא לא בפסגת הדירוג, אך בכל שאר התחומים, פאקו כבש כל פסגה בכל מפעל. הוא הפך את זהבי לחלוץ המרכזי הבכיר שלו, הפיח חיים בניקולה מיטרוביץ’, נתן שלישיה למכבי חיפה ורביעיה לבית”ר ירושלים, וקינח באחת מתצוגות הכדורגל הגדולות ביותר שנראו בישראל בשנים האחרונות, עם שישיה מול הפועל ב”ש בגמר גביע המדינה.
ג’ורדי חשב שמאמן אחר יוכל לקחת את הקבוצות לליגת האלופות (ולא טעה), אבל אי אפשר שלא לדמיין איך היתה נראית מכבי ת”א של עונת 15/16, תחת פאקו אייסטרן.
רגע השיא: ניצחון 6:2 מטורף על הפועל ב"ש בגמר גביע המדינה, שהשלים זכייה היסטורית בטרבל
רגע השפל: הפיטורין מהקבוצה דווקא אחרי עונה כל כך מוצלחת. וכן, אפשר להתווכח אם מדובר ברגע שפל של פאקו או של דווקא המועדון
רקורד במסגרות המקומיות: 65% הצלחה בליגה וזכייה באליפות המדינה, בגביע המדינה ובגביע הטוטו
רקורד במסגרת האירופית: הגיע לאחר הדחה הקבוצה ממוקדמות הצ'מפיונס והליגה האירופית
ציון כולל: 9 מתוך 10
במקום הראשון - פאולו סוזה
תקופת אימון: כל עונת 2013/14
איפה הוא היום: ללא קבוצה, עזב את פיורנטינה אחרי שנתיים
בכמה מילים: התשובה הלקונית של שחקני כדורגל לשאלה “מי המאמן הטוב ביותר שהיה לך?” היא לרוב משהו בסגנון “מכל אחד למדתי, לכל אחד היו רעיונות אחרים, ואני שמח שיצא לי להתאמן תחת מאמנים שונים ומגוונים”. התשובה השכיחה של שחקני מכבי ת”א בשנים האחרונות הרבה פחות לקונית והרבה יותר קצרה. התשובה, כמעט תמיד, היא “פאולו סוזה”.
לא קל להגיע למקום חדש ולהחליף בתפקיד את מי שעזב לאחר הצלחה גדולה והותיר נעליים גדולות להכנס אליהן. פאולו סוזה לא רק שהחליק לנעליו של אוסקר גארסיה בקלות, הוא הרחיב אותן בכמה מידות. הוא לקח את מכבי ת”א הממושמעת והמסודרת של הספרדי, והפך אותה לקבוצת כדורגל אטרקטיבית, מגוונת, יציבה, ומעל הכל – אירופאית. מכבי תל-אביב, גרסה 2.0.
הוא היה הראשון להציב את ערן זהבי כחלוץ מרכזי, ניהל משחקים בצורה מבריקה תוך שהוא משפיע דרמטית על הנעשה בכר הדשא באמצעות שינויי מערכים וחילופים, והביקורות עליו היו שמכבי “הורגת” את המשחק עם 2:0 אחרי 5 דקות ומורידה את הרגל מהגז. צרות של עשירים.
היו גם הביקורות המוגזמות על הרוטציה העמוקה, שאמנם מנעה ממכבי להגיע רחוק בגביע המדינה, אבל אפשרה לה לעשות קמפיין אירופי מצוין ולהעפיל ל-32 האחרונות של הליגה האירופית, במקביל לאחוזי הצלחה פנטסטיים במסגרת הליגה.
התשובה הלקונית של מאמנים שהיו שחקני עבר לשאלה “מי המאמן שהשפיע עליך יותר מכל?” היא לרוב משהו בסגנון “מכל אחד למדתי, לכל אחד היו רעיונות אחרים, ואני משתדל לקחת קצת מכל אחד ולהרכיב לעצמי סגנון ייחודי”. התשובה השכיחה של מאמן אלופת המדינה, ברק בכר, הרבה פחות לקונית והרבה יותר קצרה. התשובה היא “פאולו סוזה”.
רגעי השיא: ניצחונות מרשימים על בורדו ופרנקפורט בליגה האירופית, וכמובן, ה-3:2 על הפועל ת"א בדרבי של ערן זהבי
רגע השפל: ההדחה מול מ.ס. אשדוד כבר בסיבוב ח' של גביע המדינה
רקורד במסגרות המקומיות: 78% הצלחה בליגה וזכייה באליפות והדחה מוקדמת מהגביע
רקורד במסגרת האירופית: העפלה לשלב 32 האחרונות של הליגת האלופות והדחה מול באזל
ציון כולל: 9.5 מתוך 10
במקום ה... - ג'ורדי קרויף
כמו במשחק הילדים המפורסם, גם מיץ’ גולדהאר, אחרי 7 מאמנים זרים בחמש עונות, הרגיש שהגיע הזמן ל-"בום". בפגישה בינו לבין קרויף לפני כחודש, בקנדה, הרבה לפני ההפסד בגמר הגביע והסערה שהתעוררה בקריית שלום, הבהיר הבעלים למנהל הספורטיבי שהוא ישמח לראות אותו עומד על הקווים בעונה הבאה, כפי שעשה ההולנדי בהצלחה במהלך השנה למשך כחודש, רק הפעם באופן קבוע.
אחת הביקורות המרכזיות בנוגע לתחלופת המאמנים התכופה במועדון, כזו שהושמעה במרומז גם ע"י חלק משחקני הקבוצה לאורך השנים, התייחסה לחוסר היציבות וההמשכיות שגורמים השינויים בעמדה הכל כך משמעותית מדי עונה וחצי עונה. ביקורות שלא נעלמו מאוזניו של גולדהאר.
מאחר שבכל מקרה נאלץ הבעלים המיליארדר לשלם פיצויים לווידיגל ולאנשי הצוות המפוטרים שלו, ואנשי צוות בכירים חוברים לקרויף תמורת חוזים נאים, ברור למדי שהשיקול המרכזי של הקנדי בהצעה יוצאת הדופן אינו שיקול כלכלי, אלא קשור ככל הנראה ברצון שלו לפיתרון בעל שני מאפיינים מרכזיים: כזה שיהיה גם מוכר וגם מוכח. רצון שהשתקף, אגב, כבר בינואר החולף, עת ביקש גולדהאר להחזיר למועדון את המדורג 2, פאקו אייסטרן המוכר והמוכח, כדי להציל את העונה.
בהעדר סיכוי ממשי להשיב בשלב זה את מי מהמאמנים המצליחים שעברו בקריית שלום, פנה מיץ’ לפיתרון שאמנם נשמע מפתיע בתחילה, אך בהחלט "עושה שכל", בהתחשב במאפיינים שחיפש הקנדי במאמן הבא וביכולת של הקבוצה תחת המאמן הזמני קרויף.
בסופו של דבר, גם ג'ורדי עצמו, שהביע סלידה מההשארות על הקווים לקראת סיום העונה בעיקר בשל הסיטואציה שנוצרה, ולא בגלל התפקיד עצמו, הבין שבקונסטלציה הנכונה ועם חלוקת תפקידים מדויקת עשוי המהלך להיות הדבר המיטבי עבור הצהובים.
כעת, יעמוד בפניו המבחן הגדול ביותר שלו מאז נחת בתל-אביב אי שם בקיץ 2012: לנסות להתעלות על המאמנים האיכותיים שהוא עצמו הביא לישראל, ולא פחות חשוב, להוכיח שהוא עדיף על אלו שהחליט לפטר.
השאלה הגדולה היא באיזה מקום הוא יתברג בסיום העונה בכתבת "דירוג מאמני מכבי ת"א בעידן ג'ורדי".
מאמני מכבי ת"א בעידן ג'ורדי (נא לא לגעת)