נדב צרפתי
|
חוק איסור אלימות בספורט יחול גם על אוהדים שיתפרעו באירועי ספורט מעבר לים. כך, בהחלטה תקדימית, קבעה שופטת בית המשפט העליון דפנה ברק-ארז. הרקע לפסיקה הוא ערעור המדינה על החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים לבטל חלק מצווי ההרחקה שהוטלו נגד אוהדי בית"ר ירושלים שהתפרעו בשרלרואה בקיץ. המשמעות: אוהדים ישראלים שיתפרעו במשחקי קבוצותיהם מחוץ לישראל עלולים לספוג עונש הרחקה מהמגרשים גם בארץ.
כזכור, צווי הרחקה מהמגרשים הוטלו בבית משפט השלום בירושלים על 10 אוהדי בית"ר שהתפרעו בבלגיה וחלקם בוטלו על ידי בית המשפט המחוזי בטענה שהמונח "אירוע ספורט" הכתוב בחוק איסור אלימות הספורט חל רק על אירועים בתוך גבולות מדינת ישראל.
השופטת ברק-ארז כתבה בהחלטה שלה: "הדיון בתכלית החוק אינו יכול מנותק מההקשר הרחב של תופעת האלימות המלווה את אירועי הספורט השונים... חוק איסור אלימות בספורט נועד לתת מענה כולל לבעיה הגוברת של אלימות במגרשים, שהובילה במהלך השנים לגרימתם של נזקים קשים ואף בלתי הפיכים".
|
האבוקות בשרלרואה (ג´וש הליקמן, @thesportsrabbi) |
|
|
"המסקנה שאליה הגעתי כי ניתן לתת צו הרחקה גם תוך פנייה לאירועים אלימים שהתרחשו מחוץ לגבולות ישראל נודעת לשאלת הסמכות. אין בכך כדי לומר שמיקומו של האירוע אינו צריך להשליך על הערכת הסכנה הנובעת ממנו. בכל מקרה מקרה יש לבחון האם בעובדה שאדם מתנהג בצורה אלימה במגרש כדורגל בחו"ל יש כדי להוות בסיס סביר לחשש שהוא עלול להתנהג בצורה דומה גם בישראל. התושבה לשאלה זו תלוית נסיבות".
בהחלטה, השופטת מבצעת השוואה לחוק האנגלי שמאפשר במפורש להוציא צווי הרחקה בגין התנהגות אלימה או הפרת סדר בשטחה של בריטניה או מחוצה לה. "חקיקה מאוחרת אף מאפשרת הוצאת צווים המונעים את השתתפותם של אוהדי כדורגל במשחקים המתקיימים מחוץ לגבולות בריטניה".
על פי השופטת, התפרעות אוהדים בחו"ל במשחק של קבוצה ישראלית, תגביר את החשש להתנהגות אלימה של אותם אוהדים גם בארץ. אם לא מעורבת קבוצה ישראלית בהתנהגות האלימה, החשש יפחת ואיתו הסיכוי לצו הרחקה. לעניין אוהדי בית"ר בבלגיה, השופטת החזירה את המקרים לבית משפט השלום שיחליט האם להטיל עליהם צווי הרחקה.